Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIRZa medije

Nagrada za inženirsko odličnost prof. dr. Vojkanu Jovičiću

Nagrada za inženirsko odličnost prof. dr. Vojkanu Jovičiću

V imenik pooblaščenih inženirjev se je vpisalo več kot 150 novih članov Sporočilo za medije

15. november – Inženirska zbornica Slovenije (IZS) je na slavnostnem dogodku podelila nagrado za inženirsko odličnost ter pozdravila nove člane zbornice. Nagrado je iz rok predsednika IZS mag. Črtomirja Remca in ministrice mag. Alenke Bratušek prejel pooblaščeni inženir izr. prof. dr. Vojkan Jovičić, univ. dipl. inženir gradbeništva. Zbornica je ob tem v svojih vrstah pozdravila 155 novih pooblaščenih inženirjev različnih strok. Slavnostni dogodek v Cukrarni je povezal inženirsko stroko, gospodarstvenike in visoke predstavnike vlade.

Nagrada za inženirsko odličnost

Nagrada za inženirsko odličnost je najvišje strokovno priznanje zbornice. Dr. Vojkan Jovičić je vrhunski gradbeni inženir, projektant 17 avtocestnih in železniških predorov v Sloveniji in tujini, ki skupaj merijo več kot 70 km. Je projektant, ki je s svojo odličnostjo pri projektiranju predorov, podzemnih objektov in geotehničnih konstrukcij, udejanjil povezanost strok geologije, geomehanike, geotehnike, mehanike kamnin in rudarstva. Je eden redkih projektantov, ki je tudi odličen na pedagoškem ter znanstveno raziskovalnem področju. To dokazuje 663 citatov v njegovih več kot 70 znanstvenih člankih.

Nagrada IZS za inženirsko odličnost 2023, prof. dr. Vojkan Jovičić, ministrica Alenka Bratušek, predsednik IZS mag. Črtomir Remec.

Obrazložitev nagrade

Dr. Vojkan Jovičić je vrhunski gradbeni inženir, projektant 17 avtocestnih in železniških predorov v Sloveniji in tujini, ki skupaj merijo več kot 70 km. Je projektant, ki je s svojo odličnostjo pri projektiranju predorov, podzemnih objektov in geotehničnih konstrukcij, udejanjil povezanost strok geologije, geomehanike, geotehnike, mehanike kamnin in rudarstva. Je eden redkih projektantov, ki je tudi odličen na pedagoškem ter znanstveno raziskovalnem področju. To dokazuje 663 citatov v njegovih več kot 70 znanstvenih člankih.

Dr. Vojkan Jovičić je znan po širokem obsegu visokokakovostnih tehničnih projektov in inovativnem pristopu, ki vključuje BIM tehnologije. Uporaba informacijsko podprtega projektiranja objektov BIM je ključnega pomena pri zahtevnih objektih, kot so predor Karavanke, predori na drugem železniškem tiru Divača - Koper in tretji razvojni osi, kar projektom IRGO pod njegovo taktirko zagotavlja svetovni sloves. Jovičićeva predanost napredku v inženirstvu in visoki standardi v projektiranju geotehničnih konstrukcij utrjujejo njegov mednarodni ugled.

Dr. Jovičić je tudi profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti in Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani. Študentom z veliko predanostjo posreduje svoje raziskovalno in projektantsko znanje. Več kot 30-tim študentom je bil mentor pri diplomah in 4-im pri doktoratih. Je član več mednarodnih strokovnih in znanstvenih združenj, med ostalim je bil podpredsednik Svetovnega društva za Mehaniko Kamnin. Kot Predsednik Slovenskega geotehniškega društva je organiziral štiri strokovna srečanja Šukljetovih dnevov ter mednarodno srečanje 7. Posvetovanje slovenskih geotehnikov.

Zaradi svojega bogatega opusa izjemnih inženirskih dosežkov, inovativnega pristopa, predanega posredovanja znanja bodočim inženirjem, Inženirska zbornica Slovenije podeljuje nagrado za inženirsko odličnost pooblaščenemu inženirju gradbeništva, profesorju doktorju Vojkanu Jovičiću.

Predsednik IZS mag. Črtomir Remec na Dnevu zbornice: »Inženirji so ključni nosilci razvoja state of the art rešitev in sodobne družbe. IZS je močno usmerjena v prihodnost, digitalizacijo gradbeništva, v tem trenutku pa zlasti v podporo pri obnovi infrastrukture in gradbenega fundusa, ki je bilo poškodovano v poplavah. Pooblaščeni inženirji bodo tudi v prihodnje prispevali k razvoju stroke in gospodarskih tokov. Ob tem me izjemno veseli, da je prejemnik letošnje nagrade IZS za inženirsko odličnost 2023 postal izr. prof. dr. Vojkan Jovičić, izjemen projektant, akademik in vzornik svojim kolegom in študentom.«

Predsednik IZS mag. Črtomir Remec, Dan IZS 2023.

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek: »Dan Inženirske zbornice Slovenije je praznik stroke ter izjemna priložnost za povezovanje znanosti in gospodarstva. Inženirska stroka ima veliko obrazov in prav vsi pomembno prispevajo k razvoju in tudi obnovi Slovenije. Izjemno nas veseli, da se v imenik pooblaščenih inženirjev tudi letos vpisuje več kot 150 novih članic in članov zbornice, še posebej pa pozdravljamo letošnjega prejemnika nagrade za inženirsko odličnost.«

Dogodek je obiskala ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

3D hologram dr. Blaža Zupana, motivacijskega govorca.

Nagrada za inženirsko odličnost 2023.

Dan IZS v Cukrarni.

Za več informacij in galerijo slik obiščite https://www.izs.si/aktualno/da.... Podelitev nagrade prof.dr. Vojkanu Jovičiću si lahko ogledate v kratkem videu tukaj.

Spremljajte IZS na družbenih omrežjih Faceboook, LinkedIn.


Nazaj