Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

»Srčna« zavajanja v Kulturi in Mladini

 

V oddaji Kultura na prvem programu nacionalne televizije je bil pretekli četrtek objavljen kratek prispevek o predlogu novega gradbenega zakona. Iz prispevka, v katerem nastopa zgolj ZAPS, je možno sklepati, da arhitekte najbolj boli vloga vodje projekta, saj po predlogu kot vodja projekta za stavbe lahko nastopa tako inženir kot arhitekt. ZAPS nasprotovanje temu, da je pooblaščeni inženir vodja projekta pri stavbah, argumentira s primerjavo iz medicine, da tudi za operacijo srca ni vseeno, kdo jo izvede. Primerjava je zavajajoča, saj je vodenje projekta podobno vodenju bolnišnice, ki ni odvisno od specializacije zdravnika, ampak tudi od njegovih menedžerskih sposobnosti, izkušenj, znanj. Tako tudi na Inženirski zbornici Slovenije razumemo, da je vodja projekta pri stavbah lahko tako arhitekt kot pooblaščeni inženir, uspešnejši pa bo tisti, ki je boljši vodja.

V petek je bil v tedniku Mladina objavljen prispevek, v katerem avtor arhitekt na podoben način prikazuje nenaklonjenost predlogu sprememb zakona. Tudi tukaj se pojavi primerjava operacije na srcu, s katero arhitekti iracionalno branijo svoj monopol in z zavajajočimi primerjavami zaničujejo inženirski naziv.

Zaključujemo, da se na tak način ustvarjata napetost in nerazumevanje med nami in arhitekti, pa tudi med nami in predlagateljem predloga zakona. Na Inženirski zbornici Slovenije si prizadevamo za strpen, spoštljiv dialog. Odločili smo se, da bomo za komunikacijo na temo novega Gradbenega zakona do nadaljnjega posegali po poslovnih kanalih.

 

Nazaj