Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Volitve v Državni svet: Vložili smo pritožbo na odločitev volilne komisije, ki lahko vpliva na potrditev poslanskih mandatov

 

Pred sejo mandatno imunitetne komisije, na kateri se bo potrjevalo mandate članov Državnega sveta, smo kot interesna organizacija, ki je neposredno prizadeta, vložili pritožbo. Pritožba se nanaša tako na nezakonito zavrnjene elektorje, kot tudi na našega kandidata za člana Državnega sveta.

Predlagamo, da Državni svet pritožbi ugodi, ugotovi takšne nepravilnosti pri volitvah za izvolitev člana Državnega sveta – predstavnika samostojnih poklicev, ki so bistveno vplivale na izid volitev, zaradi česar naj razveljavi volitve ter odredi ponovne volitve za člana državnega sveta – predstavnika samostojnih poklicev.

Bistvo nezakonitosti je v tem, da na volilnem zboru dne 24. 11. 2022 IZS ni smela sodelovati s svojim predlaganim kandidatom in tudi ne s svojimi 52 izvoljenimi elektorji. Ob tem opozarjamo tudi na stališče Ustavnega sodišča RS, ki je ugotovilo, da bi moral Državni svet, zaradi učinkovitega izvrševanja pravice do pritožbe, vsebinsko obravnavati pritožbo in s tem v zvezi podati tudi obrazložitev. Izpodbijana odločba DVK je torej nezakonita, saj DVK ni obravnaval vseh ugovornih navedb pritožnika, ki so izpodbijale dejstvo, da IZS ni smela sodelovati na volitvah za člana Državnega sveta - predstavnika samostojnih poklicev.

 

Nazaj