Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Sprejem Gradbenega zakona odpravlja nekatere pomanjkljivosti

Inženirska zbornica Slovenije sprejem Gradbenega zakona GZ-1 v Državnem zboru RS razume kot korak naprej v ureditvi razmerij na širšem področju graditve objektov.

GZ-1 odpravlja nekatere pomanjkljivosti starega zakona (GZ) ter usklajuje pristojnosti in naloge posameznih udeležencev pri graditvi z njihovimi dejanskimi kompetencami, vezano na pridobljeno izobrazbo posameznika in opravljen strokovni izpit. Z jasnejšimi zakonskimi določili se preprečuje morebitne zlorabe pri tolmačenju zakona v zvezi z neupravičenim favoriziranjem ene ali druge stroke. Novi GZ-1 niti pooblaščenim inženirjem niti pooblaščenim arhitektom in krajinskim arhitektom, prav tako ne drugim udeležencem pri graditvi, ne oži področja delovanja glede na dosedanji zakon, hkrati pa odpravlja napako GZ v zvezi s pričakovano pravico vodij del za vodenje del za zahtevne objekte po poteku dodatnih treh let praktičnih izkušenj.

Zakon je precej bolj prilagojen sodobnemu načinu projektiranja; to je projektiranju z BIM orodji, uporaba katerih bo pripomogla k zmanjševanju neusklajenosti rešitev pri projektiranju vedno bolj kompleksnih objektov, posledično pa tudi k zmanjševanju potrebe po dodatnih delih pri gradnji. Digitalni dvojček objekta bo omogočal tudi dodatne možnosti za upravljanje objekta v fazi uporabe objekta. Zakon tudi sicer naslavlja nove izzive, ki jih prinaša digitalizacija, med drugim e-poslovanje z upravnimi organi pri pridobivanju dovoljenj in prijavi začetka gradnje.

Kar nekaj naših predlogov za izboljšanje gradbene zakonodaje je žal ostalo prezrtih, a novi zakon področje delovanja inženirske stroke in graditve kljub temu pretežno izboljšuje. Pri morebitnih prihodnjih spremembah zakona si bomo prizadevali še za dodatne izboljšave zakonskih določil.

Za dokončno oceno nove ureditve bo treba počakati še na pripravo podzakonskih aktov, predvsem pravilnika o projektni dokumentaciji, saj se je pri sprejemanju starega GZ ravno pri tem pravilniku izkazalo, da ima za projektantsko prakso najbolj usodne posledice in lahko z nepremišljenimi določili privede do večjih težav. Podoben pomen bo imel novi podzakonski akt o gradbiščih za izvajalsko prakso. V nastajanje podzakonskih aktov bo zato nujna tudi vključitev inženirske stroke.

Nazaj