Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Vabljeni na odprtje razstave SKUPAJ ZNAMO NAJBOLJE: SLOVENSKI INŽENIRSKO-ARHITEKTURNI DOSEŽKI

 

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Skupaj znamo najbolje: slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki, ki bo v ponedeljek, 19. decembra 2022, ob 20. uri v galeriji DESSA.

Na razstavi Skupaj znamo najbolje: slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki, ki jo je DESSA pripravila v soorganizaciji z Matično sekcijo gradbenih inženirjev Inženirske zbornice Slovenije in je v DESSI na ogled že od 28. 11. 2022, je predstavljenih 40 izbranih objektov, nastalih v zadnjih šestdesetih letih v Sloveniji in tujini, pod katere so kot avtorji podpisani slovenski gradbeni inženirji in arhitekti.

Širok spekter vrhunskih inženirsko-arhitekturnih stvaritev – mostov, viaduktov, predorov, stolpov, železniških struktur, protipoplavnih in protiplaznih elementov, športnih naprav – kaže tradicijo in kontinuiteto izjemnega inženirskega in arhitekturnega znanja pri nas. Poleg konstrukcijske logičnosti in ekonomske upravičenosti, estetike in racionalnosti pri porabi materiala ter inovativnosti in drznosti, so bila ključna merila izbora tudi premišljena postavitev v prostor, (več)funkcionalnost ter skladnost s prostorskim in kulturnim kontekstom. Umeščanje velikih, infrastrukturnih objektov v krajino presega védenje posameznika ali posamezne stroke, njihov vpliv na okolje in ljudi je velik in kompleksen. Zato je ključno ustvarjalno sodelovanje, navdihnjeno z željo po delovanju v dobro družbe.

Kuratorke: Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Špela Nardoni Kovač, Vesna Perovnik, Damjana Zaviršek Hudnik

Svetovalci: Gorazd Humar, Andrej Pogačnik, mag. Črtomir Remec, dr. Matej Blenkuš, Damjan Bradač, Peter Gabrijelčič, Jelka Hudoklin, Suzana Simič

Vabilo

Zloženka

Več na spletni strani www.dessa.si

 

Vljudno vabljeni!

Nazaj