Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

V radijski oddaji Vroči mikrofon o GZ-1 tudi z IZS

V radijski oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 se je voditeljica oddaje Maja Derčar z gosti pogovarjala o predlogu novega Gradbenega zakona, natančneje o načinu določitve »vodje projektiranja«, po katerem  se iz besedila črta prevladujoča stroka.

V studiu je gostila Georgija Bangieva, generalnega direktorja direktorata za prostor, graditev in stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor, mag. Barbaro Škraba Flis, generalno sekretarko Inženirske zbornice Slovenije, in Tomaža Krištofa, predsednika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS).

Bangiev je predstavil predlagano rešitev in jo utemeljil s tem, da je prevzemnik posla izdelave projektne dokumentacije projektant, torej gospodarski subjekt, ki s tem, ko prevzame odgovornost za izdelano projektno dokumentacijo, mora imeti tudi možnost, da po lastni presoji določi vodjo projektiranja.

Krištof je v imenu ZAPS rešitvi nasprotoval, saj naj bi pri stavbah iz projektiranja izločala arhitekturno stroko.

»Predlog zakona s tem, ko odpravlja prevladujočo stroko tako pri projektiranju, nadzoru kot pri gradnji, prinaša enakopravnost vseh strok, kar na IZS pozdravljamo. Prevladujoča stroka je v trenutnem zakonu zapisan termin, ki ni definiran, posledično različno razlagan in zaradi MOP-ovega pojasnila, ki nima zakonske podlage in ga ni mogoče odpraviti, povzroča težave tistim pooblaščenim inženirjem, ki želijo tako kot v preteklosti nastopati kot vodja projektiranja pri stavbah. V izdelavo projektne dokumentacije morajo biti od začetka vključene vse stroke, sicer se v nadaljnjih fazah generirajo težave, ki imajo svoje posledice, njihovo breme pa nosi investitor. Prav je, da je vodja projektiranja pooblaščeni strokovnjak, ne vidim pa razloga, da to tudi pri stavbah ne bi bil pooblaščeni inženir, saj ima za to potrebna znanja in kompetence. Seveda mora imeti tudi vodstvene sposobnosti, da vodi ekipo strokovnjakov, ki izdelujejo posamezne načrte,« je povedala Škraba Flisova.

Predlog zakona bo jeseni obravnavan v Državnem zboru RS.

 

Nazaj