Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

V Ljubljani so se sestali predsedniki inženirskih zbornic petih držav

 

Na pobudo predsednika IZS, mag. Črtomirja Remca je 8. in 9.11.2022 v Ljubljani potekalo srečanje predsednikov inženirskih zbornic iz petih držav. Poleg slovenskega predsednika so se srečanja udeležili še predsedniki Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije. Pogovori so bili namenjeni izmenjavi izkušenj na področju graditve objektov z glavnimi temami:

  • uporaba standardov Evrokod,
  • uporaba in uveljavitev BIM ter vsesplošna digitalizacija pri graditvi objektov,
  • regulacija v gradbeništvu,
  • organizacija zbornic in vsesplošna problematika, s katero se zbornice srečujejo.

Makedonija, Srbija in Črna Gora, ki so na začetku uvedbe Evrokodov v prakso, so izrazile interes po izmenjavi izkušenj o uporabi teh standardov v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer so ti standardi v uporabi že daljše obdobje. Dogovorjeno je bilo, da bo Makedonska zbornica pooblaščenih arhitektov in pooblaščenih inženirjev prevzela pripravo skupne konference o uporabi Evrokod standardov, ki se bo odvijala kombinirano (v živo in po spletu) in bo potekala marca 2023.  Inženirska zbornica Slovenije in Hrvaška zbornica gradbenih inženirjev sta obljubili, da bosta priskrbeli predavatelje z izkušnjami uporabe teh standardov.

Tudi na področju BIM imata največ izkušenj Slovenija in Hrvaška. Inženirska zbornica Črne Gore bo v aprilu ali juniju organizirala konferenco o uvedbi in uporabi BIM, Inženirska zbornica Slovenije in Hrvaška zbornica gradbenih inženirjev pa sta obljubili pomoč pri iskanju predavateljev z izkušnjami uporabe BIM, ki bi lahko predavali na konferenci.

Ugotovljeno je bilo tudi, da imajo inženirji s področja graditve objektov na nekaterih področjih podobne težave, zato so pogovori potekali tudi o tem, kako se s tem spopadajo v posameznih državah. Sledila je tudi izmenjava izkušenj o delovanju in organizaciji zbornic, kar bi lahko pripomoglo tudi k nadaljnji izboljšavi delovanja zbornic v dobro njihovih članov in stroke na splošno.

Nazaj