Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Ustrezno prezračevanje objektov preprečuje virusne okužbe

 

Pretekli ponedeljek, 7.12., smo ministra za delo Janeza Kralja in ministra za zdravje Tomaža Gantarja, obvestili, da ustrezno prezračevanje objektov preprečuje virusne okužbe in da prezračevalnih sistemov ne smemo izključiti, kot to trdijo najnovejše raziskav svetovnih združenj ASHRAE in REHVA.

Na prenos okužb virusa SARS-CoV-2 v zaprtih prostorih vplivajo številni dejavniki. Največji doprinos pri zmanjšanju širjenja ima vsekakor ustrezno prezračevanje, ki obsega učinkovito filtracijo, vlaženje zraka, pravilno distribucijo zraka v prostor in nenazadnje zagotavljanje ustreznih prostorskih tlačnih razmer s sistemi ogrevanja, hlajenja in prezračevanja (HVAC). Svetovna združenja (ASHRAE, REHVA) priporočajo uporabo sistemov ultravijoličnega razkuževalnega obsevanja UVGI (ultraviolet germicidal irradiation), ki učinkovito uničuje viruse in mikroorganizme. 

Dopis s prilogo je objavljen tukaj.

V sobotni objavi Dela je bil objavljen prispevek na to temo in je dostopen s klikom na naslov: V boju z virusom zanemarili pomen prezračevanja.

Prispevek o pomembnosti prezračevanja objektov, avtorja PI s področja strojništva Damjana Zajca, je objavljen tudi v glasilu IZS.NOVO, ki bo v tiskani obliki izšel do konca decembra.

 

Nazaj