Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Ustavno sodišče RS odločilo, da sta prva in druga alineja 1. točke 66. člena ZAID v neskladju z Ustavo

Ustavno sodišče RS je 15.9.2022 odločilo, da sta prva in druga alineja 1. točke 66. člena ZAID v neskladju z Ustavo. Državni zbor RS mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v šestih mesecih od objave odločbe v Uradnem listu RS.

Do odprave protiustavnosti se prva in druga alineja 1. točke 66. člena ZAID uporabljata na način, kot ga je zapisalo v 21. točki obrazložitve svoje odločbe (Odločba US U-I-14/18-27 in Pritrdilno ločeno mnenje sodnika dr. Mateja Accetta k odločbi št. U-I-14/18 z dne 15.9.2022). v 21. točki je ustavno sodišče določilo prehodni režim (kakor izhaja iz 12. točke obrazložitve odločbe), v skladu s katerim lahko posamezna tehnično strokovna opravila v okviru poklicnih nalog po navodilih in pod nadzorom pooblaščenih inženirjev opravi tudi druga oseba z ustreznimi kompetencami. V tem okviru geodeti z izkaznico lahko delajo in poslujejo, ne da bi jih zaradi izpodbijane ureditve doletele škodljive posledice (3. točka izreka).

Ustavno sodišče je presojalo ustavnost prve in druge alineje 1. točke 66. člena na pobudo geodetov z geodetsko izkaznico, ki jim je bil z ZAID ukinjen reguliran poklic.

Ustavno sodišče je v obravnavi združilo štiri pobude, ki jih je skupaj vložilo 33 fizičnih in pravnih oseb. Pobudniki so bili geodeti, ki delujejo kot samostjni podjetniki oziroma so zaposleni v manjših gospodarskih družbah, razen treh, ki so podjetniki s področja gradbeništva.

Ob tem je odločilo tudi, da se pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti drugega odstavka 5. člena, drugega odstavka 14. člena, 55., 56. in 60. člena ZAID in četrtega odstavka 13. člena Statuta IZS zavrnejo.

Nazaj