Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Ugriznimo znanost: Pristanišče v Kopru - kaj vse mora imeti sodobno pristanišče?

 

V četrtek, 28.1. je potekala na TVS Oddaja Ugriznimo znanost. Prva ladja je v Luki Koper pristala leta 1958. Od takrat se je pristanišče za nekajkrat povečalo in lani so tam privezali kar 1703 ladje. Koprska luka pa se bo še širila. Kako in kdaj bodo zgradili nov pomol? Kakšen pa je vpliv pristanišča na življenje v morju? Pričakovali bi, da pristaniška dejavnost negativno vpliva na tamkajšnje živali in rastline, a so raziskave pokazale prav nasprotno. Skozi pogovore s predtavniki Luke Koper, Morske biološke postaje Piran ter s pooblaščeno inženirko mag. Lilian Battelino, članico IZS, ki že 30 let sodeluje pri projektiranju gradnje v koprskem pristanišču, smo dobili vpogled na kaj vse je potrebno biti pozoren pri tako obsežnem in specifičnem projektu. 

»Ta gradnja je ravno zaradi tega, ker so tako slaba nosilna tla, zelo zahtevna. Mi, kot sem rekla, moramo ogromne obremenitve prenesti na konstrukcije. In te konstrukcije so, temeljimo na 40 do 60 metrov globoko. In to je velik izziv. Vsak tak pilot, v glavnem so to jekleni piloti, premera 80 do 100 centimetrov, z debelino stene kar konkretno in vsak tak pilot prenese okrog 800 ton nosilnosti globoko do trdnih tal.«, je med drugi povedala mag. Battelino.

Vabimo vas, da si jo ogledate. Traja 26 minut. Dostop je mogoč tudi tukaj: https://4d.rtvslo.si/arhiv/ugriznimo-znanost/174749602.

Veseli bomo, če boste na naši FB strani vpisali svoj komentar.

 

Nazaj