Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Svetovni dan geodetov


Kot je že običaj, bomo tudi letos, v torek 21. marca 2023 praznovali Svetovni dan geodetov. To tradicijo gojimo že od leta 2012.

Letos bo proslava Svetovnega dneva geodetov potekala v Parizu, v organizaciji Združenja frankofonskih geodetov FGF in v soorganizaciji FIG in CLGE - svetovne in evropske zveze geodetov.

Proslava bo potekala v dveh ločenih terminih, da bo dostopna za vse geodete sveta in jo bo možno spremljati tudi virtualno preko svetovnega spleta. Povezava do prenosa proslave je dostopna v programu praznovanja, ki je objavljen tukaj. Vljudno vabljeni na spletni ogled.

Eden od namenov Svetovnega dneva geodetov je počastiti zaslužne posameznike - geodete, ki so pomembno sooblikovali zgodovino merjenja Zemlje in s tem soustvarjali geodetsko stroko.

Vsakoletni organizator praznovanja ima pravico predlagati zaslužno osebo za Svetovnega geodeta tekočega leta in tako so francoski kolegi geodeti izbrali kar dva francoska matematika, astronoma in geodeta Jean-Baptista Josepha Delambreja in Pierra Françoisa Andréja Méchaina, izumitelja metričnega sistema.

Vsem slovenskim geodetom čestitamo ob prazniku Svetovnega dneva geodetov!

Nazaj