Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

V okviru strokovne ekskurzije smo si ogledali prvi baterijski hranilnik električne energije pri nas

Na včerajšnji strokovni ekskurziji smo si ogledali baterijski hranilnik električne energije, ki ga je podjetje NGEN postavilo na Jesenicah na zemljišču ob podjetju SIJ Acroni. Ko je bil postavljen, leta 2019, je bila to prva tovrstna baterija pri nas in takrat največja Teslina baterija v Evropi. Kot je povedal Klemen Rekar, je bil sam izziv že pridobiti baterijo, ki pa od zagona naprej niti enkrat še ni imela izpada. Baterije so vklopljene 24/7 in se nikoli ne ugasnejo. Prednost baterije je, da je vodno hlajena, sestavlja pa jo 4.000.000 malih baterij. Če en segment odpove, se ne pozna na delovanju. V hranilnikih se električna energija iz omrežja shrani; ko so potrebe po njej večje, pa jo oddajo nazaj v omrežje. Direktor in solastnik podjetja Roman Bernard je pojasnil, da hranilniki energije omogočajo večjo prožnost, obenem pa bodo decentralizirali trg, ki je zaenkrat še centraliziran. Pred odhodom na sedež podjetja NGEN v Moste pri Žirovnici, smo si ogledali še razdelilnik in transformator. 
V nadaljevanju nam je v predavalnici podjetja g. Bernard v svojem predavanju predstavil vizijo podjetja in rešitve, ki jih v NGEN razvijajo in ponujajo. Shranjevanje energije vidijo kot ključni element pri razvoju evropskega energetskega sistema. Modernizacija, digitalizacija in decentralizacija energetskega sistema omogočajo vključevanje in povezovanje vseh proizvajalcev in porabnikov električne energije, distributerjev in prenosnega omrežja. Sistemi, ki so »smart« povezani, so prihodnost, inženirji pa bodo imeli pri izvedbi in realizaciji pomembno vlogo. V nadaljevanju smo si na primeru ogledali delovanje ESGP (Energy Smart Grid Platform), platforme, ki omogoča nadzor in upravljanje energetskih sistemov. Platforma, ki so jo razvili, je jedro sistema in ves čas spremlja vse uporabnike, kar omogočajo pametni števci. Preko aplikacije lahko tako uporabnik vsak trenutek spremlja realni podatek za vsako električno fazo, dovoljen odvzem in dovoljeno oddajo, kar pa omogoča maksimalen izkoristek. Predavanju je sledil ogled nadzornega centra in sistema baterij, za konec pa so nas nadvse lepo pogostili še v svoji restavraciji.


Sistem baterijskih hranilnikov ponuja še veliko izzivov za inženirje. Na ekskurziji smo pogrešali mlajše generacije, kar je kot problem oz. izziv izpostavil tudi direktor Roman Bernard.


Nazaj