Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Strateška deklaracija IZS skladna tudi s prioritetami nove vlade


Program za delo koalicije 15. vlade Republike Slovenije ureja strateške prioritete za medgeneracijsko sodelovanje, podnebne politike, zdravje ter Slovenijo v jedrnem delu EU. Nedavno sprejeta Strateška deklaracija IZS se v pomembnih poglavjih sklada z usmeritvami prihajajoče vlade in prav tako v ospredje postavlja varnost, trajnost, digitalno preobrazbo ter vključenost. Ob tem želi IZS tudi v prihodnje sodelovati pri razpravah in oblikovanju zakonodaje in predpisov ter ponujati strokovne podlage za sprejemanje strateških odločitev ključnih deležnikov in odločevalskega okolja.

Zbir predvidenih zakonodajnih in akcijskih rešitev prihajajoče vlade v obdobju 2022 – 2026 (kopirano iz koalicijske pogodbe)

- V sodelovanju s civilno družbo odprava škodljivih ukrepov vlade Sprejem Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

  • Sprejem Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

- Policentričen regionalni razvoj in razvojna prostorska politika

  • Pospešiti celovito digitalno evidentiranje vseh stavb in drugih objektov v katastru nepremičnin. Slovenija še vedno nima urejenih katastrskih evidenc, kar močno otežuje številne postopke ter pravično uvedbo nepremičninskega davka. Zato bomo poskrbeli za čim bolj učinkovito ter celovito digitalizacijo katastra po najvišjih mednarodnih standardih georeferenciranja ter po dejanskem stanju. Uskladili bomo metodologije izračuna površine stavb, saj zaradi različnih načinov zajemanja podatkov zakonodaji prihaja do neskladnih podatkov v uradnih evidencah. Vzpostaviti moramo integrirano in enotno nepremičninsko evidenco (zemljiška knjiga, kataster, prostorski načrti).
  • Urediti medsebojno neusklajene predpise iz področja prostorske, gradbene in geodetske zakonodaje. Zagotovili bomo harmonizacijo strokovne terminologije z zakonodajnega področja prostorskega in gradbenega načrtovanja ter evidentiranja v kataster nepremičnin. Sledili bomo načelu „podvajanje postopkov je nepotrebno”.
  • Uporabnikom prijazen upravni servis na področju izdaje gradbenih dovoljenj in umeščanja v prostor.
  • Zavzemali se bomo, da bodo na ravni upravnih enot vzpostavljene enotne kontaktne točke, kjer bo investitor na enem mestu (pri)dobil vse podatke, ki jih potrebuje za svojo investicijsko namero. Tam bo strokovno usposobljen kader nudil strokoven in celovit servis.
  • Posodobitev Strategije prostorskega razvoja Slovenije (SPRS).
  • Začeli bomo postopek za novo Strategijo prostorskega razvoja Slovenije (SPRS) s kratkoročnimi akcijskimi načrti za izvajanje ter s podrejenima strategijama za področji arhitekture in krajinske politike. Strategija je namenjena izboljšanju racionalne rabe stavbnih zemljišč, kvalitetnemu oblikovanju javnega prostora in krajine ter preprečevanju škodljivih procesov v razvoju poselitvenih vzorcev, kot je suburbanizacija.

- Digitalna preobrazba

  • Spodbujati tehnologije prihodnosti, zlasti krepitev naložb z merljivimi učinki za družbo. Med takšne tehnologije prištevamo umetno inteligenco, kibernetsko varnost, digitalno projektiranje in druge tehnologije prihodnosti.
  • Preko namenskih razpisov bomo podpirali digitalno preobrazbo inovativnih slovenskih podjetij. Cilj je preseči evropsko povprečje v uporabi storitev računalništva v oblaku, „velikih” podatkov, umetne inteligence, digitalnega projektiranja in uporabe digitalnih dvojčkov ali katerih koli drugih naprednih tehnologij v prihodnosti. Podprli bomo tudi mala in srednja podjetja (MSP) s ciljem preseči evropsko povprečje med MSP, ki dosegajo vsaj osnovno raven digitalne intenzivnosti.

- Stanovanjska politika

  • V sodelovanju med državno, lokalno skupnostjo, civilno družbo in gospodarstvom bo sprejeta strategija in oblikovane smernice za celovito prenovo stanovanjskega fonda. Cilj prenove bo energetska učinkovitost, potresna varnost stavb, odprava arhitektonskih ovir v večetažnih večstanovanjskih stavbah. Za prenovo bomo zagotovili ustrezna povratna in nepovratna sredstva EU.

- Obnovljivi viri so naša varna energetska prihodnost, fosilna goriva so stvar preteklosti

  • Bistveno povečanje rabe obnovljivih virov energije.
  • Zastavili si bomo bolj ambiciozne cilje in jih tudi uresničevali. Obnovljivi viri energije imajo praktično neomejen potencial tako pri proizvodnji električne energije kot tudi v sektorju ogrevanja, s katerim lahko zagotavljamo večjo energetsko samozadostnost in hkrati dosegamo razogljičenje. Posebej pomembno vlogo lahko obnovljiva in sintetična pogonska goriva odigrajo pri zmanjšanju emisij v prometu. Zato bomo sprejeli nov zakon o prednostnem umeščanju OVE v prostor, prenovili energetsko in okoljsko zakonodajo s ciljem olajšati izvajanje investicij ter spodbujali projekte na tistih tehnologijah, ki so bile v preteklosti zanemarjene. Pospešili bomo solarizacijo vseh ustreznih površin in podpirali samooskrbo vseh oblik tudi z namenom blaženja energetske revščine. S preoblikovanjem elektrodistribucijskega sistema bomo intenzivirali investicije v omrežje. Preučili bomo rabo stoječih vodnih, obvodnih in kmetijskih zemljišč za naložbe v OVE.
  • Zmanjšano vlogo zemeljskega plina.
  • Pospešili bomo izvajanje ukrepov za energetsko učinkovitost s posebnim poudarkom na javnih stavbah. Ukinili bomo obvezen priklop na plinsko omrežje za ogrevanje v individualnih novogradnjah ter intenzivirali spodbujanje zamenjave ogrevalnih naprav na fosilna goriva z napravami na OVE.
  • Boljše obvladovanje emisij.
  • Zagotovili bomo neodvisno izvajanje obratovalnega in kontrolnega monitoringa emisij. Za emisije izpustov v zrak pri sosežigu odpadkov bomo uveljavili najvišje evropske standarde.

- Infrastruktura in trajnostna mobilnost

  • Preučiti možnosti vzpostavitve telekomunikacijske infrastrukture kot javne dobrine.
  • Bistveno povečati vlaganja v železniško infrastrukturo.
  • Zagotoviti kakovostno cestno infrastrukturo in izkoristiti njene maksimalne kapacitete.
  • Podpreti razvoj trajnostne mobilnosti.
  • Elektrifikacija prometa.
  • Pospeševali bomo elektrifikacijo in digitalizacijo prometa, zlasti javnega, skozi spodbujanje zamenjave voznega parka, pametne in ustrezno hitre polnilne infrastrukture, uporabniku prijaznih storitev in pametne mobilnosti s poudarkom na urbanih območjih. Uvedli bomo cone z regulirano pretočnostjo. Zahtevali bomo opremljanje novogradenj z ustrezno polnilno infrastrukturo in spodbujali le-to tudi pri prenovah stavb.
  • Pospešen razvoj železnic in zelene železniške logistike.
  • Podprli bomo razvoj železnic s posebnim poudarkom na razvoju uporabnih hitrih železniških povezav med večjimi mesti, med primestnimi naselji in čezmejne povezave v širši regiji ter razvoj učinkovite železniške povezave do Letališča Jožeta Pučnika. Med prednostnimi nalogami države bo čim prejšnja izgradnja dvotirne proge do Luke Koper. Poleg tega je treba še naprej posodabljati železnice s ciljem povečanja železniškega tovornega prometa. Naš cilj je doseči, da bo večina tovora na daljše in srednje dolge razdalje pripeljana po tirih in ne po cesti. Železniška vozlišča ter lokalni industrijski tiri bodo ponovno postali del prostorskega načrtovanja.
  • Učinkovit cestni promet.
  • Dokončali bomo tretjo razvojno os. Poskrbeti moramo za optimizacijo kapacitet slovenskega cestnega omrežja. V urbaniziranih predelih lahko obstoječe kapacitete bistveno povečamo z uvedbo realnih alternativ avtomobilu ob povečanju varnosti ranljivih udeležencev - pešcev in kolesarjev.

 

Nazaj