Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Smernica MSS 01/2021: Prezračevanje učilnic

 
Prezračevanje učilnic zmanjšuje možnost preprečevanje prenosa okužbe Covid-19, zmanjšuje koncentracijo škodljivih snovi (radon, VOC…) in CO2 ter povečuje izkoriščenost energije, potrebne za delovanje stavbe.
 
Smernica je prvenstveno namenjena prezračevanju obstoječih učilnic, ki še nimajo izvedenega mehanskega prezračevanja.
 
Učilnica je prostor kjer se izvaja pouk ali njemu podobna dejavnost v okviru izobraževalnega sistema. Je prostor, kjer se nahaja določeno število učencev, ti praviloma sedijo, in učitelj, ki se v prostoru tudi premika. Prostor je gret, lahko tudi hlajen, praviloma s sistemom, ki je neodvisen od prezračevalnega sistema (radiatorji, konvektorji, površinsko…), ustrezno osvetljen, z okni z možnostjo odpiranja ter osnovno tehnično opremo (računalnik, projektor…).
 
Mehansko prezračevanje je prezračevanje, pri katerem se menjava odtočnega zraka z zunanjim dosega z mehansko napravo. Ta vključuje dovodni in odvodni ventilator, sistem zajemanja toplote zavrženega zraka, filter dovodnega in odvodnega zraka, žaluzijo za dovodni in odvodni zrak, lahko tudi še grelnik, hladilnik in vlažilnik zraka.
 
Eden od načinov za zmanjšanje časa in/ali števila onesnaževalcev, ki jim je oseba izpostavljena, je povečanje stopnje redčenja prostorskega zraka z zunanjim zrakom. Ta skrajša čas izpostavljenosti onesnaževalcem, ki jih v prostoru ustvarjajo osebe in predmeti. Spodnja tabela prikazuje čas, ki je potreben za izpiranje prostora s čistim (ne nujno zunanjim) zrakom, pri čemer je privzeto popolno mešanje. Splošna zasnova redčenja z nadomeščanjem čistega zraka je temeljni dejavnik zahtevanih skupnih menjav zraka v ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170, ki je sicer namenjen prezračevanju v zdravstvenih ustanovah. Spodnja tabela prikazuje potreben čas za odstranitev delcev glede na stopnjo izmenjave zraka.

Smernico, katere avtor je Zoran Marković, univ.dipl.inž.str., je objavljena tukaj.

 

Nazaj