Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Slovenski inženirski dan 2023 v medijih

Novinarka Ana Ašič je v svoji objavi na spletni strani, ob letošnjem svetovnem in slovenskem inženirskem dnevu napisala članek z naslovom Letos so svetovni inženirji govorili o inovacijah za odpornejši svet, slovenski inženirji pa z deklaracijo opozarjajo na nevarno tlečo »žerjavico« pomanjkljive požarne varnosti v Sloveniji!.

Svetovna zveza inženirskih organizacij (WFEO) je predlagala, UNESCO pa je leta 2019 na 40. Generalni skupščini razglasil, naj se po vsem svetu 4. marec obeležuje kot Svetovni inženirski dan za vzdržnostni razvoj, čemur so se že takoj, prvič, 4. marca 2020, pridružili tudi Inženirska zbornica Slovenije in slovenski inženirji, ko se jih je 1.100 tistega dne, ko je bil potem zvečer že objavljen prvi primer Covida v državi, tik pred zaprtjem javnega življenja, še uspelo zbrati na »živem« inženirskem srečanju in prvem praznovanju svetovnega inženirskega dne v Cankarjevem domu. Svetovni in posamezni nacionalni inženirski dnevi so vsako leto posvečeni aktualni tematiki, dogajanju ali stanju v svetu in doma, jasno, skozi inženirski pogled in prizmo, ki pomembno in bistveno sooblikuje prav ta svet in naše življenje, našo sedanjost in prihodnost v njem.

Osrednji svetovni dogodek letošnjega svetovnega inženirskega dne je bila mednarodna konferenca »Načrtovanje mest za prihodnost« v Madridu, 2. in. 3. marca. Na sam inženirski dan, 4. marca, pa so svetovni inženirji v 24 urnem globalnem »live streamu« predstavljali in razpravljali o »inženirskih inovacijah za odpornejši svet«. Če so v tem smislu svetovni inženirji »surfali« predvsem na valu aktualne vzdržnostno zelene agende, so se slovenski inženirji na Slovenskem inženirskem dnevu , 9. marca, vendarle zelo prizemljeno in nadvse prisebno ukvarjali z, na prvi pogled morda kar malce »arhaično« tematiko, ki še kako usodno zadeva vsakega od nas in za katero morda mislimo, da že dolgo in ves čas samoumevno deluje, a, kot opozarjajo inženirji, dejansko to ni čisto tako!

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Ostale objave v medijih so navedene spodaj.

Novica na Dnevnik.si z naslovom  Na konferenci o požarni varnosti stavb in infrastrukture

Objava na Finance.si z naslovom Izobraževanje o požarni varnosti za pooblaščene inženirje

Predsednik IZS, mag. Črtomir Remec je za PLANET TV komentiral poročanje o požaru v zbirno reciklažnem centru v Novem mestu. Povedaj je: "Požarna varnost mora biti prisotna pri vseh objektih, tako stanovanjskih kot tudi nestanovanjskih in še posebej pa industrijskih, kjer so tehnološki procesi in od teh, ki so najbolj tudi v javnosti poznani Kemis, pa recimo zdaj vse to kar se zgodi, razni požari raznih skladišč, gum ali odpadkov, takrat to pride v javnost. Kolikor poznam situacijo v Melaminu, je šlo za pomanjkanje, se pravi varstva pri delu. Ne toliko, se pravi če bi se izvajali vsi ukrepi, ki so potrebni za varstvo pri delu, verjetno do te nesreče sploh ne bi prišlo. Ne gre za samo gradnjo, kot pa za proces in pa seveda zagotavljanje ukrepov za varno delo."

Novica na RTVSLO.si z naslovom Inženirska zbornica: Mnogo požarov posledica podhranjenosti stroke

Objava STA.si z naslovom Na konferenci o požarni varnosti stavb in infrastrukture

Nazaj