Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

SID 2023: Članek na Večer.com na temo preprečitve požarov

Na Večer.com je objavljen članek na temo Slovenskega inženirskega dne, ki letos poteka pod temo požarne varnosti v stavbah. 

redsednik IZS mag. Črtomir Remec je poudaril vlogo inženirske stroke pri zagotavljanju varnosti in kakovosti sodobnega načina življenja z besedami: "Upravljanje požarnih tveganj je strateško vprašanje najvišjega reda." 

Po besedah dr. Aleša Juga mora biti za nastanek požara izpolnjenih nekaj pogojev: "Prisotna morajo biti gorljiva snov, vir vžiga in kisik. Podrobnem pogled in analiza gorenja pokaže, da gre pri gorenju za izredno kompleksen proces, kjer gorivo neprestano išče kisik, sam požar pa gorljive snovi, da se lahko razvija naprej. Vse to da vedeti, da požar nikoli ni enak ter da nanj vpliva veliko dejavnikov, kot so fizikalni, kemijski, biološki, okoljski in družbeni dejavniki." Jug je tudi mnenja, da je kar 90 odstotkov vseh požarov mogoče preprečiti. Rešitve tovrstnih problemov zahtevajo močno politično voljo ter sodelovanje niza akterjev, kot so javni in zasebni sektor ter cela vrsta neprofitnih strokovnih organizacij, pravi eden od predavateljev na Slovenskem inženirskem dnevu.

Vabimo vas, da si celoten članek preberete tukaj.

Nazaj