Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

S 1. januarjem 2021 nove stavbe še ne bodo skoraj nič-energijske, bodo pa to tiste, za katere se bodo od tistikrat naprej podale vloge za izdajo gradbenega dovoljenja

 

Konec oktobra je Državni zbor RS sprejel Zakon o učinkoviti rabi energije (ZURE) (Ur. l. RS, št. 158/20), ki je stopil v veljavo v sredini novembra. Vezano na sNES zakon uvaja dve ključni spremembi glede na EZ-1. Prva in najpomembnejša je ta, da z nastopom novega leta vse nove stavbe ne bodo že morale biti vrste skoraj nič-energijske, ampak bodo morale takšne biti vse tiste nove stavbe, za katere se bodo po tem datumu šele podale vloge za izdajo gradbenega dovoljenja. Namreč, ZURE je razveljavil tiste dele EZ-1, ki so obravnavali tematiko sNES.

Drugo spremembo prinaša sama opredelitev pojma sNES. Po EZ-1 je bila ta opredeljena z naslednjim zapisom: »skoraj nič-energijska stavba« pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini. Novi zakon pa to opredeljuje nekoliko drugače, to je skladno z dejanskim zapisom v EPBD: »skoraj ničenergijska stavba« je stavba z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v zelo veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov, vključno z energijo iz obnovljivih virov, proizvedeno na kraju samem ali v bližini. Razlika je v tem, da kot energija iz obnovljivih virov sedaj velja vsa, proizvedena na kraju samem, v bližini ali nekje daleč. Slednje pomeni, da je v izračunu obveznega deleža OVE, postavljenega v AN sNES 2020, sedaj mogoče upoštevati tudi delež v (od daleč) dovedene električne energije. To navkljub temu, da ima AN sNES 2020 na strani 25 zapisano: »Obnovljivi del elektrike iz omrežja se pri deležu obnovljivih virov za sNES ne upošteva.« Po novem zakonu se.

Povzeto, projektanti morajo upoštevati, da bodo morali projekti za stavbe, za katere se bodo podale vloge za izdajo gradbenega dovoljenja po novem letu, imeti vsaj nekakšno osnovo zamisel o dosegljivosti postavljenih meril v AN sNES 2020 skozi nadaljevanje projekta v fazi PZI. Več od vedenja o dosegljivosti postavljenih meril za sNES v fazi PGD še ni potrebno, saj dokazovanje doseganja teh v Pravilniku o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov (Ur. l. RS, št. 36/18 in 51/18) ni predvideno. Se pa lahko do konca leta še vedno lahko kakšen od pravilnikov spremeni ali pojavi nov.

 

Celotna novica, ki jo je pripravil predsednik Matične sekcije strojnih inženirjev, Mitja Lenassi, univ.dipl.inž.str., je objavljena tukaj

Nazaj