Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Razširjen krog oseb, odgovornih za javna naročila, ki morajo KPK poročati o premoženjskem stanju

 

Z novelo Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki je stopila v veljavo 17. 11.2020, je bila med drugim spremenjena tudi definicija oseb odgovornih za javna naročila. Opredelitev oseb, odgovornih za javna naročila je pomembna, ker so te osebe pod določenimi pogoji dolžne Komisiji za preprečevanje korupcije sporočiti svoje premoženjsko stanje.

Namen spremembe je bolj jasno določiti nabor oseb, za katere veljajo obveznosti za prijavo premoženjskega stanja. Po novem so to osebe, ki sodelujejo pri postopkih javnega naročanja (kadar izvedbo postopka kot obvezno določa zakon) in je vrednost naročila več kot 100.000 evrov. Gre za:

• osebe, ki jih naročniki imenujejo v strokovne komisije za oddajo javnega naročila in
• osebe, ki
• odločajo,
• potrjujejo in
• predlagajo vsebino razpisne dokumentacije,
• ocenjujejo ponudbe oziroma
• naročniku predlagajo izbor ponudnika.

Pri tem ni pomembno, ali gre za osebe, ki so zaposlene pri naročniku, ali pa gre za osebe, ki pri naročniku niso zaposlene (npr. zunanji člani strokovnih komisij, zunanji pripravljavci projektne dokumentacije itd.).

Pri ugotavljanju zavezancev običajno ni težav z osebami (bodisi uslužbenci naročnika ali zunanjimi), ki so formalno imenovane v strokovne komisije za oddajo javnega naročila.

Več nejasnosti se je pojavilo glede zavezancev, ki pri naročniku niso zaposleni, pa odločajo, potrjujejo in predlagajo vsebino razpisne dokumentacije, ocenjujejo ponudbe oziroma naročniku predlagajo izbor ponudnika. Do takšnih situacij lahko pride na primer, ko naročnik angažira zunanje projektante (npr. arhitekte ali inženirje) oziroma zunanje pripravljavce projektne dokumentacije in druge zunanje svetovalce (npr. pravne svetovalce).

Projektanti, fizične osebe, ki pripravljajo projektno dokumentacijo za javno naročilo ali vsebinsko sodelujejo pri njeni pripravi, običajno ustrezajo definiciji osebe, odgovorne za javna naročila in s tem postanejo zavezanci za sporočanje premoženjskega stanja, ker se običajno po strokovni plati sledi njihovim rešitvam. Tudi sicer je projektante v skladu z drugim odstavkom 91. člena ZJN-3 (op. ta ureja preprečevanje nasprotja interesov) oseba, ki vodi postopek javnega naročanja pri naročniku pred sprejetjem odločitve o oddaji javnega naročila, dolžna pisno obvestiti o tem, kateremu ponudniku se javno naročilo oddaja (oziroma namerava oddati). Ta obveza se namreč nanaša na obveščanje vseh oseb, ki so sodelovale pri pripravi dokumentacije v zvezi z oddajo javnega naročila ali njenih delov ali na kateri koli stopnji
odločale v postopku javnega naročanja.

Več: dopis Ministrstva za pravosodje

 

Nazaj