Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIRNovice

Projektant Jovičić: V EU že dolgo ne moremo več delati kot Kitajci


Na portalu SiolNET. je objavljen članek o prejemniku nagrade IZS za inženirsko odličnost 2023, ki jo bo letos prejel Vojkan Jovičić. 

Nagrajenec je vrhunski gradbeni inženir, ki se je podpisal pod 17 avtocestnih in železniških predorov v Sloveniji ter tujini, ki skupaj merijo več kot 70 kilometrov. Inženir, rojen v Beogradu, je na področju geotehničnega projektiranja deloval tudi v Veliki Britaniji, kjer je doktoriral s tega področja. "Tam je organizacija dela v gradbeništvu drugačna, vladata pozitivna selekcija ljudi in transparenten prenos znanja. Sposobnejši brez metanja polen pod noge hitreje napredujejo. To izkušnjo sem potem prenesel tudi v svoje tukajšnje delovno okolje," je povedal dr. Jovičić, s katerim so se pogovarjali o zahtevni geološki podlagi v naši regiji, stanju v gradbeni stroki in "kitajskem" načinu dela.

Pri svojem delu se srečujete z veliko odgovornosti, saj imajo napake lahko katastrofalne posledice, kakršne so bile pred leti na primer na viaduktu Morandi v Genovi. Kako se spopadate s to odgovornostjo?

To je dejansko bistveno vprašanje – odgovornost, ki jo prevzame projektant. Nekoč je bil naziv odgovorni projektant definicija tega, kar projektant je, torej je njegova funkcija vezana na to popolno odgovornost. Zdaj se imenujemo pooblaščeni inženirji, mogoče ravno zato, ker odgovornost ne more nikoli biti osebna, ampak gre bolj za odgovornost ekipe, ki poda rešitev.

Ena oseba – torej pooblaščeni inženir – je odgovorna, ampak seveda za njo stojita tudi ekipa sodelavcev in gospodarska družba, v kateri so vsi zaposleni. Naši projekti so tako kompleksni, da ne more vsega narediti le ena oseba in biti za vse odgovorna, ampak imajo nekaj odgovornosti tudi sodelavci, ki delajo izračune, izrise, modele BIM (Building Information Model, op. avt.) in podobno. Pri BIM gre za eno od novejših tehnologij, ki se uvajajo v gradbeništvu v smislu digitalizacije procesa načrtovanja in potem tudi gradnje.

Celoten intervju z dr. Vojkanom Jovičićem je objavljen tukaj.

Foto: SiolNET., Gaja Hanuna.

Nazaj