Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Prehod na državni koordinatni sistem D96/TM

 

Kot ste že bili obveščeni, je Geodetska uprava Republike Slovenije konec leta 2018 že izvedla transformacijo iz D48/GK v D96/TM koordinatni sistem za vse zbirke prostorskih podatkov, za katere je pristojna. Prav tako je Geodetska uprava zagotovila tehnične možnosti za uporabo referenčnega koordinatnega sistema D96/TM vsem uporabnikom na ozemlju Slovenije. Vzpostavila je omrežje stalno delujočih postaj za podporo pri določanju položaja s tehnologijo globalnih navigacijskih satelitskih sistemov imenovano SIGNAL (SlovenIja-Geodezija-NAvigacija-Lokacija), objavila je seznam veznih točk, zagotovila transformacijske parametre za prehod na novi referenčni koordinatni sistem in zagotovila programsko opremo za izvedbo transformacije prostorskih podatkov. Vse informacije na temo prehoda na novi državni koordinatni sistem so zbrane na našem portalu Prostor: Transformacija v novi koordinatni sistem.

Za boljše razumevanje je Geodetska uprava tudi v okviru programa projektov eProstor pripravila zgibanko: Transformacija v nov koordinatni sistem ter organizirala izobraževanje z naslovom: Transformacija v novi koordinatni sistem – prostorski podatki z novimi koordinatami?

Ker se je Geodetska uprava zavedala, da se vsi ključni uporabniki njenih podatkov ne bodo uspeli takoj prilagoditi na novi koordinatni sistem, se je zavezala, da bo do konca leta 2021 omogočila pridobivanje enakih podatkov v obeh koordinatnih sistemih.


Zato GURS opozarja ter poziva, da pravočasno preidete na novi državni koordinatni sistem D96/TM, s čimer se bodo preprečile morebitne težave pri dostopu do podatkov in storitev iz evidenc Geodetske uprave po 1. januarju 2022.

Za več informacij so vam na voljo preko uporabniške pomoči na gurs@assist.si.

 

Nazaj