Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Predlagamo: Ponovno uvedbo revizije projektne dokumentacije

Odkar je bila ukinjena obvezna revizija projektne dokumentacije, opažamo znaten padec kakovosti projektne dokumentacije. To zagotovo vpliva na dejansko varnost objektov ter povzroča dodatne težave pri gradnji, hkrati pa vodi v negativno selekcijo, kjer dobri in vestni strokovnjaki ne morejo konkurirati tistim, ki svojega dela ne opravljajo korektno. V primeru varnosti objektov in redkosti nastanka izrednih dogodkov tega trg ne more urejati sam od sebe.

Revizija je bila pred leti ukinjena kljub našemu nasprotovanju, vse od njene ukinitve pa Ministrstvu predlagamo njeno ponovno uvedbo vsaj pri zagotavljanju najpomembnejših bistvenih zahtev mehanske odpornosti in stabilnosti objekta (načrt gradbenih konstrukcij) in zagotavljanju požarne varnosti (načrt požarne varnosti).

V naših pripombah na predlog novega Gradbenega zakona, katerega javna razprava se je zaključila 10. septembra, smo predlagali, da naj se revizija izvede v primerih, ko so objekti zahtevni z vidika ene ali druge bistvene zahteve oziroma v primeru objektov, pri katerih bi porušitev oziroma požar lahko privedla do izrednih posledic (šole, gledališča, stadioni, bolnišnice, skladišča nevarnih snovi …). Podobna praksa velja tudi v velikem delu razvitega sveta, npr. v Nemčiji, in to kljub temu, da ta večinoma sploh ni resneje potresno ogrožena. Zato in zaradi kulturnih razlik bi bila pri nas taka praksa še toliko bolj utemeljena.

Revizija dveh najpomembnejših bistvenih zahtev je torej nujna, predlagamo pa tudi razmislek o tem, da bi se revidirali tudi ostali načrti, ko bi bili objekti zahtevni še s kakšnega drugega vidika (npr. revizija industrijskih stavb in industrijskih objektov s tehnološkega področja).

Naš predlog podpirata ZAPS in GZS-ZGIGM.

 

Več v pripombah IZS na strani 155 in 156.

 

Nazaj