Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Podali smo pripombe na Uredbo o gradbiščih

Že marca letos smo na IZS v okviru Projektne skupine za zakonodajo pripravili dopis s tezami, ki naj se upoštevajo pri pripravi nove Uredbe o gradbiščih. Dopis najdete tukaj. Pri pripravi nove Uredbe smo MOP ponudili tudi našo pomoč, saj nam ZAID nalaga vlogo posvetovalnega organa MOP in predstavnika stroke.

V juliju je bil v javno razpravo podan s strani MOP pripravljen osnutek, pri pripravi katerega IZS ni bila vključena, zato smo tako kot vsi ostali subjekti podali naše pripombe v okviru javne razprave.

Ugotavljamo, da je videno v osnutku nove uredbe zaskrbljujoče, saj so v njem projektant, nadzornik in izvajalec poimenovani napačno, neustrezno oz. nepopolno, hkrati pa  tudi neskladno z določili GZ-1 in dejansko prakso. Podajanje in poudarjanje zgolj vodje projekta, vodje nadzora in vodje gradbišča je neprimerno, saj ti odgovarjajo predvsem za koordinacijo posameznih strokovnjakov, ob tem pa po ZAID lahko prevzamejo strokovno odgovornost le za področje svojega dela, nikakor pa ne tudi za druga strokovna področja, v kar jih nekorektno sili predlog uredbe. Kakorkoli se to morda zdi všečno in priročno za upravne postopke, je z vidika ZAID, GZ-1 in stroke to napačno, posledično pa je ogroženo tudi zagotavljanje bistvenih zahtev, nenazadnje pa je to tudi ponižujoče do strok, ki ne nastopajo v vlogi vodje projekta, vodje nadzora oz. vodje gradbišča.

Uredba bi morala torej prepoznati in zagotoviti udeležbo vodij gradnje in nadzornikov vseh strok, ki so vključene ali tangirane z gradnjo, posredno pa tudi vseh sodelujočih strok v fazi projektiranja. Njihovo sodelovanje bi moralo biti predpisano in sledljivo. Poskrbljeno bi moralo biti, da za svoje delo prevzemajo tudi odgovornost s svojim podpisom in žigom.

Naš dopis s temi in tudi drugimi pripombami je dostopen tukaj.

Nazaj