Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIRNovice

Od sobote velja odredba o poklicih in dejavnostih, v katerih bo za namen sanacije omogočeno hitrejše zaposlovanje tujcev


Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov je bila izdana odredba o poklicih in dejavnostih, v katerih bo za namen sanacije po poplavah in plazovih omogočeno hitrejše zaposlovanje tujcev. Veljati je začela v soboto. Med poklici so vozniki težkih tovornjakov, zidarji, tesarji, monterji, tehniki za gradbeništvo in geodezijo...

Na seznamu poklicev, v katerih lahko delodajalci za sanacijo po poplavah zaposlujejo tuje delavce, so poleg voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarjev in tesarjev še monterji in serviserji vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav, varilci, orodjarji, elektroinštalaterji, elektromehaniki, delavci za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, gradbinci (zaključnih del), betonerji.

Prav tako so na seznamu mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, izvajalci suhomontažne gradnje in štukaterji, upravljavci strojev za zemeljska dela, pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij, pleskarji, polagalci podov, krovci, izolaterji, monterji in serviserji klimatskih in hladilnih naprav, upravljavci žerjavov, dvigal ter upravljavci strojev za proizvodnjo cementnih, mineralnih in drugih izdelkov iz kamna.

Tujci se lahko na podlagi interventnega zakona zaposlijo še kot delavci za preprosta gozdarska dela, gozdarji, kleparji, upravljavci premičnih kmetijskih in gozdarskih strojev, monterji in polagalci kablov, keramiki, monterji električnega omrežja, tehniki za gradbeništvo, geodezijo, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, kuharji, ročni pralci in likalci oblačil, tekstilij ter kuhinjski pomočniki.

V teh poklicih, ki jih na trgu dela primanjkuje in so potrebni za odpravo posledic poplav in plazov, bo omogočen hitrejši začetek dela tujih delavcev, državljanov tretjih držav, ki za vstop in bivanje v Sloveniji ne potrebujejo vizuma.

Zavod za zaposlovanje bo moral skladno z zakonom izdajo delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev reševati prednostno, postopke bo moral zaključiti najpozneje v 10 dneh. Pri tem ne bo potrebna kontrola trga dela (ugotavljanje pogoja, da v evidenci brezposelnih ni ustrezne osebe). Tujci bodo tako lahko za delo poprijeli, še preden jim bo upravna enota izdala enotno dovoljenje za prebivanje in delo. Rok za to je namreč tri mesece.

Odredba o določitvi poklicev in dejavnosti navaja tudi možnost, da sanacijska dela s svojimi napotenimi delavci za naročnike v Sloveniji izvajajo tuji delodajalci. V skladu z interventnim zakonom bo omogočen hitrejši začetek izvajanja takšnih storitev.

Odredba: Vsebina Uradnega lista | Uradni list (uradni-list.si)

Vir: Portal Tax-Fin-Lex

Nazaj