Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Na okrogli mizi STA tokrat o PURES - Oglejte si predstavitev Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah

Foto STA: Moderatorka Martina Kolenc Novak, predsednik matične sekcije strojnih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije Mitja Lenassi, vodja oddelka za obnovljive vire energije na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani Sašo Medved in Jože Kaplar z ministrstva za okolje in prostor.

Inženirska zbornica Slovenije je v sodelovanju s STAklubom organizirala okroglo mizo, na kateri smo govorili o namenu novega pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki je začel veljati 5. junija. Namen PURES je določiti minimalne vrednosti energijske učinkovitosti stavb in deleže rabe obnovljivih virov. Pravilnik je pomemben za vse udeležence pri gradnji stavb oz. investitorje, projektante in izvajalce del. Za ogled kliknite na to povezavo: Okrogla miza Izzivi učinkovite rabe energije - kaj se nam obeta jeseni? - YouTube

Jože Kaplar, Ministrstvo za okolje in prostor: "Želimo, da bi bila oskrbovanost z energijo cenejša, da bi bili bivalni pogoji primernejši, bolj zdravi, bolj produktivni," je poudaril Kaplar in izpostavil dva cilja oz. ključna kazalnika: večjo energijsko učinkovitost, porabljena energija pa naj bi bila v pretežni meri proizvedena iz obnovljivih virov energije.

Predsednik matične sekcije strojnih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije Mitja Lenassi je je poudaril pomen preverjanja  ciljev. Po njegovem mnenju je pri večjih stavbah praksa, da številke, ki so prikazane v energetski izkaznici ali v energetski učinkovitosti, ne držijo. "To je stanje na terenu. Je pa poskrbljeno, da se to ne preverja in smo vsi zadovoljni. Mogoče so manj zadovoljni tisti, ki plačujejo račune, ker te skoraj ničenergijskosti ne vidijo, ker je ni, saj se na računu pozna, da stavba porablja energijo," je menil Lenassi.

Dr. Sašo Medved s Fakultete za strojništvo je pojasnil, da gre pri novem pravilniku za nadgradnjo pravilnika iz leta 2010, ki pa ima sedaj bolj jasno določene smernice in cilje. Po Medvedovih besedah izpolnjevanje kriterijev pravilnika ne pomeni, da bodo v stavbi doseženi optimalni bivalni pogoji, niti ne, da bo raba energije taka, kot je izračunana. "Ni nobene garancije za to, je pa to neka smernica, ki kaže, kako energetsko učinkovita bo stavba in izpolnjevanje teh kriterijev vodi verjetno k izpolnjevanju pogojev za bivanje," je dodal. Inženirska stroka ima zdaj po njegovem zaradi pravilnika več novih možnosti, da uveljavi bolj zahtevno projektiranje in s tem manjše odstopanje od tega, kar je izračunano, do realnega odziva stavb.

 

Nazaj