Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

MSG je pripravila prevod navodil DWA-M 522: »Male pregrade in mali visokovodni zadrževalniki«

Stroka že dolgo opozarja na nujno ureditev področne zakonodaje, vezane na pregrade, saj je veljavnost jugoslovanskih predpisov prenehala, ne da bi bili sprejeti ustrezni novi, ki bi nadomestili stare. V dosedanjih pobudah so bili podani predlogi, da se področna zakonodaja razširi tudi na male pregrade, predvsem z namenom izvajanja aktivnega nadzora nad izvajanjem politike varnosti pregrad. Na to, kako razpršeno in nedosledno je urejena zakonodaja, vezana na pregrade, nenazadnje kaže tudi pojmovna in terminološka neusklajenost med posameznimi predpisi in strokovnimi besedili. SLOCOLD je v letu 1997 izdal slovenski del večjezičnega terminološkega slovarja za področje pregrad, MSG pa v letu 2012 Smernice za zagotavljanje varnosti pregradnih objektov. Težišče obravnave v vseh dokumentih se pretežno navezuje na velike pregrade, manj pa na področje malih pregrad, ki ga je po mnenju strokovnih združenj in MSG glede na razširjenost tovrstnih objektov nujno potrebno prioritetno regulatorno urediti. V nasprotju s splošno uveljavljenim prepričanjem, da male pregrade zaradi manjših dimenzij ne morejo povzročiti večje škode, smo tudi v Sloveniji že bili soočeni s porušitvami malih pregrad s sorazmerno velikimi gmotnimi posledicami, katerih vzrok so bile najrazličnejše pomanjkljivosti (neustrezno dimenzioniranje in gradnja, pomanjkljivosti pri nadzorstvu in vzdrževanju).

Pri pripravi smernic za načrtovanje malih zajezitev se je zdelo smiselno, da se navežemo na že obstoječo prakso in zakonodajo v evropskem prostoru ter se slednja prilagodi za uporabo tudi v Sloveniji. Inženirska praksa dokazuje, da je v našem prostoru dokaj razširjena uporaba nemških standardov DIN ter predpisov in navodil, ki jih izdajajo različna strokovna združenja na področju vodnih gradenj. Aktualnost publikacij nemškega združenja za vodo, odpadne vode in odpadke DWA v evropskem prostoru je nesporna, saj se tako izhodiščni dokumenti kot nacionalne izdaje uporabljajo v številnih evropskih državah. UO MSG se je z DWA dogovorila za dovoljenje za prevod navodil DWA-M 522 »Male pregrade in mali visokovodni zadrževalniki« in njeno prilagoditev na slovenske razmere, po odobritvi pa jih je za UO MSG pripravila strokovna skupina pri SLOCOLD v sestavi dr. Andrej Kryžanowski, dr. Andrej Širca in Nina Humar, vsebinski pregled pa sta opravila dr. Janko Logar in dr. Bojan Čas. S prilagoditvijo na slovenske razmere se je v obzir vzela veljavna slovensko regulativa in aktualna inženirska praksa s področja pregradnega inženirstva v Sloveniji.

Z navodili za načrtovanje malih zajezitev želimo povezati precej razpršeno slovensko zakonodajo in urediti terminologijo, ki se uporablja na področju pregradnega inženirstva ter tako prispevati k boljšemu razumevanju področja, s tem pa postaviti solidnejše temelje za kakovostno načrtovanje, gradnjo, opazovanje in obratovanje srednjih in malih pregrad, zadrževalnikov in nasipov. Z navodili nagovarjamo lastnike, odgovorne za vzdrževanje in obratovanje, upravljavce objektov, nadzorne organe, združenja za upravljanje voda, združenja za posebne namene varstva pred poplavami, inženirje in inženirske pisarne ter vse, ki se vključujejo v proces načrtovanja, gradnje, vzdrževanja in obratovanja, opozoriti na odgovornost, ki jo imajo do prebivalstva, prostora in naravnega okolja.

Slovenska navodila so brezplačno na voljo posameznikom s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter pravnim osebam z registriranim sedežem v Republiki Sloveniji.

Če jih želite prejeti, izpolnite obrazec, ki je dostopen tu in nam ga pošljite na e-naslov petra.kavcic@izs.si. Navodil po dogovoru z DWA brez dovoljenja IZS ni dovoljeno širiti naprej.

Nazaj