Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

MOP je Vladi RS poslal predlog novega Gradbenega zakona

 

Pretekli teden je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) zaključilo s pripravo predloga besedila novega Gradbenega zakona (GZ-1) in ga poslalo v obravnavo Vladi RS.

Besedilo se precej razlikuje od tistega v javni obravnavi lani poleti in medresorski obravnavi decembra lani.

Z ozirom na zadnji stališči upravnega odbora MSG in upravnega odbora IZS, sprejeti 15. aprila 2021, lahko ugotovimo, da je v pripravljenem besedilu naše zadnje stališče upoštevano skoraj v celoti. Predlog zakona sicer določa vodilni načrt, pri čemer zapiše, da je to pri stavbah, razen industrijskih stavb in ne-stanovanjskih kmetijskih stavb, načrt arhitekture, a hkrati omogoča, da kot vodja projektiranja pri vseh vrstah stavb nastopa tudi pooblaščeni inženir.

Žal je MOP iz nam nerazumljivih razlogov v tej verziji besedila spremenil besedili odstavkov, ki sta bili usklajeni že več kot leto in pol, s katerima bi bivši odgovorni vodje del za manj zahtevne objekte (zdaj nadzorni inženirji in vodje del, s pooblastilom za manj zahtevne objekte), s pridobitvijo dodatnih let praktičnih izkušenj, zahtevanih z ZGO-1, končno pridobili še pooblastilo za zahtevne objekte. Trenutni zapis besedila namreč tega ne omogoča. MOP bomo na to opozorili in ga pozvali k spremembi.

V prihodnjem tednu bomo izdelali podrobnejšo analizo predloga zakona in vas o ugotovitvah obvestili z naslednjo novico.

Predlog novega Gradbenega zakona (GZ-1) je objavljen tukaj: Gradiva v obravnavi | GOV.SI

Stališči upravnega odbora MSG in upravnega odbora IZS, sprejeti 15. aprila 2021 sta objavljeni tukaj

Nazaj