Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR

Novice

Kriza je močno okrepila vlogo strokovnih organizacij

Rudolf Kolbe, predsednik Avstrijske zbornice arhitektov in inženirjev, ki bo 23. novembra med govorci na prihajajočem strateškem forumu IZS – Inženirji gradimo varno, zeleno in digitalno, je v Diversity Europe Group Newsletter objavil zanimiv članek o vlogi združenj v Evropi. 

Kot je poudaril Kolbe, je pandemija jasno pokazala, da je zagotavljanje izpolnjevanja osnovnih potreb evropskih državljanov predvsem v času krize izjemno pomembno, svobodni poklici pa pri tem igrajo izjemno pomembno vlogo.  

Tudi dejstvo, da je sistemski pomen poklicev v krizi postal tako očiten, je močno okrepilo vlogo poklicnih organizacij – od sodelovanja med zdravniškimi združenji in evropskimi vladami, do drugih strokovnih organizacij, ki so zagotovile svoje znanje in izkušnje o vpeljevanju shem za podporo podjetnikom in delavcem v času krize ter o prilagajanju (tehnične) infrastrukture. 

Po mnenju Kolba je vse to pokazalo, zakaj je pomembno, da stanovske organizacije trajno priznavamo kot enakopravne socialne partnerje, ne glede na krizne razmere ter zato tako njim kot visoko usposobljenim strokovnjakom, ki delujejo na različnih področjih, omogočimo glas v družbi. 

Njegov prispevek lahko najdete tukaj na strani 6.

Nazaj