Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Kongres Balkanmine 2022 je potekal v Beogradu

 

V Beogradu je od 28. do 30. septembra potekal osmi mednarodni kongres Balkanmine, ki  bi ga morali izpeljati že pred dvema letoma, a je bil zaradi znanih covid-ukrepov kar dvakrat prestavljen. Naj spomnimo, da je 4. tovrstni kongres zelo uspešno organizirala Slovenija v letu 2011 v Cankarjevem domu, v sodelovanju IZS, FNT, SRDIT-a in Premogovnika Velenje, in da so ob tem organizatorji postavili tudi mednarodno odmevno rudarsko razstavo.  Naslednji, deveti kongres pa bo čez tri leta v Grčiji.

V letošnjem letu je bila udeležba v Beogradu nekoliko manjša, vseeno pa je bilo predstavljenih 90 prispevkov iz 23 držav. Organizator letošnjega kongresa je bil Rudarski inštitut, ki je na ta način obeležil tudi 60-letnico svojega obstoja. Ob tem velja omeniti, da je bil beograjski rudarski inštitut tudi ustanovitelj ljubljanskega rudarskega inštituta (danes IRGO).

Asociacija Balkanmine je osredotočena na sodelovanje med državami balkanske regije, vzpostavljeni pa so mnogo širši kontakti znanosti in tehnike, ekonomije informatike, investicij, varstva pri delu in socialnih odnosov. Pri svojem delu zasleduje cilje, ki zagotavljajo stabilno, varno in učinkovito rudarsko proizvodnjo in podzemno gradnjo. Slovenija je v okviru IZS članica že vse od ustanovitve v Sofiji v letu 2004. Od takrat v predsedstvu zveze deluje dr. Marjan Hudej, v akademiji rudarskih znanosti znotraj te asociacije pa Slovenijo zastopa dr. Željko Vukelič.

Nazaj