Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Javna razprava o Zakonu o energetski politiki


Do 17. septembra je bil v javni razpravi Zakon o energetski politiki, ki v 21. členu določa tudi prednostno rabo energijskih virov in energentov, kar se še posebej dotika dela projektantov na področju strojništva. Tudi zato je MSS pripravila in podala nanj pripombe. Le-te so objavljene tukaj

V predlogu zakona je določena prednostna raba energije poenostavljeno na naslednji način: najprej sončno obsevanje, potem raba odvečne toplote, nato raba plina obnovljivega izvora in za tem uporaba toplote oddane iz sistema daljinskega ogrevanja, s katerim dobavitelj izvaja gospodarsko javno službo. V kolikor slednjega sistema ni na razpolago, pridejo na vrsto tehnologije toplotnih črpalk (geotermalna, aerotermalna ali hidrotermalna energija), tehnologije toplote okolja s toplotnimi črpalkami gnanimi s plinom ter na koncu enakovredno upoštevana ostala oskrba iz distribucijskega sistema plina ali raba trdne biomase.

Celotna novica, ki jo je pripravil predsednik Matične sekcije strojnih inženirjev, Mitja Lenassi, univ.dipl.inž.str., CxA, BEMP, je objavljena tukaj.


Nazaj