Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

IZS na posvetu o normativnih ureditvah na področju infrastrukture za alternativna goriva v prometu

Predstavniki Inženirske zbornice se bodo v četrtek, 7. aprila, udeležili strokovnega posveta o normativnih ureditvah na področju infrastrukture za alternativna goriva v prometu. Udeleženci se bodo osredotočili na identifikacijo manjka v nacionalnih predpisih na tem področju ter potrebo po pripravi dodatnih in nadgradnji že obstoječih predpisov.

Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja pregled trenutno veljavne nacionalne zakonodaje na področju tehničnih zahtev za projektiranje, gradnjo in obratovanje polnilnih postaj in oskrbovalnih mest za alternativna goriva v prometu. V povezavi z nacionalnimi predpisi bodo na posvetu v ospredju predvsem električna polnilna infrastruktura ter oskrbovalne infrastrukture za stisnjen zemeljski plin, utekočinjen zemeljski plin in vodik.

Gre za kompleksno tematiko, v kateri se prepletajo različna strokovna področja in obsega prometno, prostorsko, gradbeno in energetsko zakonodajo ter varstvo pred požarom in drugimi nesrečami. Kljub temu pa v Sloveniji primanjkuje nacionalnih predpisov, ki bi celovito urejala ta specifična področja. Obenem pa so trenutni predpisi razdrobljeni po različnih zakonodajnih aktih - pravilnikih, tehničnih smernicah, standardih.

Na področju električnih polnilnic lahko v prihodnosti pričakujemo pospešen razvoj trga tako v številu polnilne infrastrukture kot izhodnih močeh polnilnih postaj. Poleg električnih polnilnic se pričakuje tudi preboj vodika, ki bo zahteval posebno pozornost predvsem z vidika varnosti.

Normativna ureditev tega področja je zato v Sloveniji nujna. V okviru IZS je Matična sekcija elektro inženirjev že konec leta 2020 izdala Priročnik za projektiranje polnilnih postaj za električna vozila. Osnova za izdajo je bil dokument Pregled napajalnih sis­temov za polnilne postaje električnih avtomobilov, ki ga je IZS izdal januarja 2015. Poglavitni namen nadrgajenega priročnika je, da na enem mestu zbere zahteve za projektiranje, obratovanje in delovanje polnilnih enot, ki so razpršene v različnih zakono­dajnih aktih, tehničnih smernicah in standardih s področja elektrotehnike, energetike, gradbeništva in požarne varnosti.

Veseli nas, da bodo na podlagi znanj in izkušenj med udeleženci strokovnega posveta o normativnih ureditvah na področju infrastrukture za alternativna goriva v prometu prisotni tudi naši predstavniki Andrej Zorec, Andrej Korak, Aleš Glavnik, Ivan Leban in Dejan Prebil, ki bodo osvetlili problematiko in predstavili glavne izzive in priložnosti.

 

Nazaj