Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR

Novice

Gradnja drugega bloka jedrske elektrarne je lahko primer dobrega sodelovanja domače stroke ob vnosu dobrih praks in tehnologij iz tujine ter generator razvoja stroke

 

3.12.2020 je potekal tradicionalni 27. slovenski kolokvij o betonih z naslovom primer dobrega sodelovanja domače stroke ob vnosu dobrih praks in tehnologij iz tujine ter generator razvoja stroke. Zaradi okoliščin v zvezi z virusom COVID-19 je tokrat potekal v virtualni obliki. Pozdravni nagovor sta imela minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in predsednik Inženirske zbornice Slovenije mag. Črtomir Remec.  Minister Vizjak je poudaril nujnost nuklearne opcije v Sloveniji tudi v prihodnosti ter izrazil prepričanje, da je gradnja drugega bloka jedrske elektrarne nujna, mag. Remec, da je to področje primer dobrega sodelovanja domače stroke ob vnosu dobrih praks in tehnologij iz tujine ter generator razvoja stroke, razvoj stroke pa je nujen za ohranitev inženirske stroke na visoki ravni tudi v primeru morebitne krize.

Na kolokviju so sodelujoči strokovnjaki v posameznih prispevkih predstavili projekt odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Sloveniji. Glavni poudarek je bil na betonski konstrukciji silosa, katerega naloga je, da tudi v primeru odpovedi drugih zaščitnih sistemov prepreči kontaminacijo okolja z radioaktivnimi snovmi. Za razliko od običajnih betonskih konstrukcij, mora biti pri odlagališču nizko in srednje radioaktivnih odpadkov predvidena bistveno daljša življenjska doba betonske konstrukcije, njena odpornost brez znatnih razpok pa mora biti zagotovljena tudi pri potresih z izredno velikimi povratnimi dobami. Predstavljen je bil tako vidik projektiranja konstrukcije, kot tudi vidik zagotovitve ustreznih materialov in tehnologij gradnje, pri čemer je bilo ključno usklajeno delovanje vseh vključenih strokovnjakov s posameznimi specialističnimi znanji.

 

Nazaj