Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

DRSI smo poslali dopis o (ne)pristojnosti pooblaščenih inženirjev za projektiranje cestnih priključkov


Na zbornico smo od več članov prejeli informacijo in dokumente, da od sprejema novega Zakona o cestah (ZCes-2), ki je začel veljati 19.11.2022, DRSI kot mnenjedajalec zahteva, da morajo načrt cestnega priključka v delu, ki se nanaša na prometno ureditev, izdelati pooblaščeni inženirji s področja prometa (PI-P), medtem ko načrte, ki so izdelani zgolj s strani pooblaščenih inženirjev s področja gradbeništva (PI-G) zavrača, četudi so strokovno pravilno izdelani in imajo pooblaščeni inženirji, ki so jih izdelali, s področja projektiranja cestnih priključkov dolgoletne izkušnje in mnogo uspešnih referenc.

V zvezi z opisanim ravnanjem smo DRSI sporočili, da po Zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) PI-P niso usposobljeni za projektiranje, t.j. izdelovanje projektne dokumentacije oz. načrtov po Gradbenem zakonu (GZ-1), kamor se uvršča tudi izdelovanje načrtov cestnih priključkov; med njihove poklicne naloge izdelovanje načrtov cestnih priključkov tudi ne sodi. So pa PI-P v skladu z ZAID usposobljeni za številne druge poklicne naloge, navedene v 4. odstavku 4. člena ZAID. Tako v zvezi s cestnim priključkom lahko nedvomno modelirajo tokove, izdelajo prometno študijo ali načrtujejo s tem povezano prometno ureditev, a kot rečeno ne smejo izdelati načrta cestnega priključka (ne gradbenega načrta (vsi ustroji in utrditve pod voziščem, vozišče, sistem odvodnjavanja ceste, izvedba robnikov) ne načrta prometnih ureditev).

Novi ZCes-2 načrte prometne ureditve izrecno navaja kot načrte s področja prometnega inženirstva, a hkrati ugotavljamo, da ta zakon žal ni primerno usklajen z GZ-1 in ZAID. Strinjamo se, da bi bili PI-P nedvomno usposobljeni za izdelovanje načrtov prometne ureditve, a je za uporabo tega predpisa v tem delu na ta način po našem mnenju potrebno zakone med seboj prej uskladiti. Na pristojni ministrstvi (MNVP in MzI) bomo v skladu s sklepi upravnih odborov MST, MSG in zbora MST naslovili konkreten predlog za uskladitev zakonodaje (ZCes-2, ZAID, GZ-1), ki bo omogočila primerno umestitev PI-P in ohranitev pridobljenih pravic PI-G.

Podrobneje v dopisu, ki ga najdete tukaj.

Nazaj