Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Članek na Delo.si: Gradbene poklice je treba približati mladim

Na Delo.si je objavljen člane na temo gradbenih poklicev. Število delovnih mest v gradbeništvu se hitro povečuje, v zadnjih letih panoga vsako četrtletje zaposli približno tisoč več ljudi, ob tem se je močno povečalo število nezasedenih delovnih mest. Treba bo izboljšati delovne razmere, da bo gradbeništvo za kadre zanimivejše, pravijo v panogi in pričakujejo tudi ukrepanje države.

V tretjem četrtletju lani, ko so na voljo zadnji podatki statističnega urada, je v gradbeništvu delalo skoraj 67 tisoč ljudi, že v prvem četrtletju leta 2021 so v panogi presegli število delavcev iz obdobja pred izbruhom koronavirusa. Od takrat se je tudi močno povečal delež delovnih mest, za katera delodajalci ne uspejo dobiti kadrov. Po zadnjih podatkih je nezasedeno že vsako 13 delovno mesto v panogi, kar pomeni, da bi gradbinci takoj zaposlili 5400 oseb. To panogo uvršča na prvo mesto po razkoraku v ponudbi in povpraševanju kadrov, tako po številu iskanih delavcev kot tudi po deležu nezasedenih delovnih mest.

»Pričakujemo, da bo v prihodnjih petih letih pomanjkanje pooblaščenih inženirjev doseglo raven, ko bo pomembno vplivalo na realizacijo investicijskih projektov in bodo nekateri zaradi tega tudi zastali. Oceno med drugim utemeljujemo na podlagi statistike članstva glede na letnico rojstva. Iz te izhaja, da bo pogoj za upokojitev v prihodnjih petih letih izpolnilo približno 844 pooblaščenih inženirjev, da je trenutno na trgu aktivnih več kot 450 upokojenih, ki opravljajo delo na podlagi zaposlitve za krajši delovni čas, in da so mlajše generacije (predvsem letnik 1985 in mlajše) pooblaščenih inženirjev manj številne,« je povedal Dejan Prebil iz IZS. Če bi želeli obdržati enako število pooblaščenih inženirjev, kot jih ima IZS danes, bi se moralo v petih letih vpisati 1210 novih, je še dodal Prebil, a na podlagi števila diplomantov pričakuje, da se jih bo v tem času včlanilo le približno 750.

Celoten članek je objavljen tukaj.

Nazaj