Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Anketa MSGeo o porabljenem časa za izvedbo običajne geodetske storitve

 

Spoštovane inženirke in inženirji,

obstoječi Cenik geodetskih storitev je bil na zadnje noveliran še pred objavo Zakona o evidentiranju nepremičnin. Trenutno je cenik le delno uporaben, saj v njem niso zajete vse postavke storitev, ki jih je nova zakonodaja uvedla. Poleg tega bi radi izvedeli, koliko časa se porabi za izdelavo elaborata po novi zakonodaji v primerjavi s preteklo. Primerno je potrebno ovrednoti dela v inženirski geodeziji, kjer si si je vsako podjetje oblikovalo svoje standarde in normative za vrednotenje posameznih nalog. Tu mislim predvsem na geodetski načrt in zakoličbo. Z navedenim ni nič narobe, vendar je potrebno imeti v mislih naročnika, ko ta med seboj primerja različne ponudbe ponudnikov. Dogaja se, da cene primerljivih ponudb odstopajo tudi za več kot 100%, kar seveda povzroča zmedo in razumljiva so vprašanja naročnikov, kaj je temu razlog. Naš cilj je, da cene geodetskih storitev med različnimi ponudniki ne bi smele odstopati za več kot 10%.

Menim, da moramo uskladiti oceno točke z novo priporočeno ceno efektivne ure inženirske storitve.

Cenik geodetskih storitev je bil vezan na 33. člen Zakona o geodetski dejavnosti (ZgeoD) iz leta 2000. Pred uveljavitvijo ZgeoD pa je bil v veljavi cenik geodetskih storitev Ministrstva za okolje in prostor št. 0172/1999-3, z dne 27. 12. 1999 in Tarifni del cenika za izvajanje geodetskih storitev Geodetske uprave Republike Slovenije št. 017-3/1999-5 z dne 7. 2. 2000.

Z novelacijo ne rušimo predhodnega stanja, ampak zagotavljamo nadgradnjo obstoječih aktov.

Za vas smo v zvezi z zgornjo tematiko pripravili anketo in prosim vas, da si vzamete čas in jo izpolnite, saj nam bodo podatki pomagali pri nadaljnjih aktivnostih. Anketa bo aktivna do vključno 19.12.2022.

Dostop do ankete: Porabljen čas za izvedbo običajne geodetske storitve (google.com)
 
Zahvaljujemo se vam za sodelovanje. Predsednik Matične sekcije geodetov, Matej Plešnar
 
Nazaj