Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

50. GEODETSKI DAN: Digitalna preobrazba za trajnostne odločitve v prostoru

Geodetinje in geodeti so se 22.-ega in 23.-ega septembra zbrali v Velenju na 50. jubilejnem Geodetskem dnevu na temo Digitalna preobrazba za trajnostne odločitve v prostoru. Tradicionalni strokovni posvet je bil dvodnevni in organiziran v sodelovanju s priznanimi strokovnjaki iz širšega področja delovanja v geodeziji, geoinformatiki in upravljanju prostora.

     

Na slavnosti akademiji je imel pozdravni govor predsednik Mednarodne zveze geodetov - FIG, prof. Rudolf Staiger in predsednik mednarodne kartografske zveze - ICA, Tim Treiner, ki se je v svojem govoru dotaknil tehnoloških in družbenih izzivov za geodetsko-geoinformacijsko stroko na globalni ravni. Razvojne izzive in pomen vseevropske geoprostorske podatkovne infrastrukture sta v svojih predavanjih predstavila generalni sekretar evropskega neprofitnega združenja EuroSDR, dr. Joep Crompvoets, ter generalna sekretarka Evropskega združenja geodetskih uprav EuroGeographics, Léa Bodossian. Omeniti velja, da so bili med udeleženci posveta tudi visoki predstavniki državnih geodetskih uprav iz širše regije, in sicer iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Bolgarije, kar da je dalo dogodku še posebno težo in mednarodno prepoznavnost.

Ob visokem jubileju je Zveza geodetov podelila Plaketo za življenjsko delo Tomažu Banovcu, ki je v svojih letih strokovnega delovanja vidno doprinesel k razvoju in uvajanju novejših tehnologij pri izvajanju geodetskih meritev temeljnih mrež. Z dolgoletnim delom v Sloveniji in tujini je slovenskim geodetom privzgojil čut za spoštovanje geodezije kot pomembne tehnične stroke, ki mora vseskozi skrbeti za lasten razvoj in ob tem slediti potrebam drugih strok, ki naše podatke nujno potrebujejo za delovanje in razvoj. 

      

MS Geo je v petek 23. septembra sodelovala na okrogli mizi, na temo Kadrovski izzivi v stroki s sodelujočimi subjekti geodetske stroke: g. Georgi Bangiev, generalni direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja, Ministrstvo za okolje in prostor RS; g. Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave Republike Slovenije; izr. prof. dr. Anka Lisec, predstojnica Oddelka za geodezijo, UL FGG, g. Milan Brajnik, direktor Geodetskega inštituta Slovenije; g. Matej Plešnar, predsednik Matične sekcije geodetov, Inženirska zbornica Slovenije; g. Matej Hašaj, predsednik Gospodarskega interesnega združenja geodetskih izvajalcev; g. Žan Pleterski, predstavnik mladih geodetov in moderatorka Tajda Lekše.

        

Predsednik IZS-MSGeo Matej Plešnar je predstavil delovanje zbornice, statistične podatke, ki se nanašajo na pooblaščenega inženirja geodezije in sicer koliko inženirjev je vpisanih v imenik, delež z aktivnim statusom in statusom mirovanja, delež žensk in moških, starostno in izobrazbeno strukturo, statusno obliko njihove zaposlitve, soočanje geodetske dejavnosti s pomanjkanjem inženirjev, aktivnosti IZS na tem področju in trenutno oceno stanja na področju geodezije. Posebej je izpostavil plačno konkurenco med pooblaščenimi inženirji v zbornici in zunaj nje.

 

 

Do uradne spletne strani dogodka lahko dostopate TUKAJ.

Vir fotografij: Home (geodetskidan.si)

Nazaj