Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

17.11.2022 se izteče rok za vpis v imenik pooblaščenih inženirjev za posameznike z opravljenim strokovnim izpitom po ZGO-1 in ZGeoD-1 ter pridobljeno visoko strokovno izobrazbo

 

VPIS V IMENIK POOBLAŠČENIH INŽENIRJEV ZA POSAMEZNIKE Z OPRAVLJENIM STROKOVNIM IZPITOM PO ZGO-1 in ZGeoD-1

Obveščamo vas, da je vpis v imenik pooblaščenih inženirjev za posameznike, ki so že opravili strokovni izpit iz odgovornega projektiranja po ZGO-1 ali geodetske stroke po ZGeoD-1 in izvajanje geodetskih storitev po ZGeoD-1 možen le do 17.11.2022. Namreč Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) je med drugim določil, da veljajo strokovni izpiti po ZGO-1 in ZGeoD-1 še pet let po uveljavitvi ZAID, torej do 17.11.2022. To pomeni, da bodo morali inženirji, ki so opravili strokovni izpit po ZGO-1 in ZGeoD-1, in bodo oddali vlogo za vpis v imenik pooblaščenih inženirjev po 17.11.2022, pred vpisom v imenik pooblaščenih inženirjev znova opraviti strokovni izpit, tokrat po ZAID.

Pooblaščeni inženirji, ki so že vpisani v imenik pooblaščenih inženirjev, obdržijo enaka pooblastila, kot so jih imeli doslej. V primeru, da se pooblaščeni inženir izbriše iz imenika na lastno zahtevo, pa bo moral pred vnovičnim vpisom v imenik pooblaščenih inženirjev izpolniti vse pogoje, ki jih določa Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, med drugim opraviti strokovni izpit po ZAID.

Vpis v imenik pooblaščenih inženirjev je možen tudi s takojšnjim mirovanjem poklicnega naziva. To pomeni, da bo moral inženir šele ob prekinitvi mirovanja predložiti dokazilo o načinu opravljanja poklicnih nalog in zavarovanju odgovornosti, strokovni izpit opravljen po ZGO-1 ali ZGeoD-1 pa mu bo veljal.

Vloga za vpis v imenik pooblaščenih inženirjev je objavljena na spletni strani https://www.izs.si/imenik/koristne-informacije/#index-si231

VPIS V IMENIK POOBLAŠČENIH INŽENIRJEV ZA POSAMEZNIKE, KI IMAJO PRIDOBLJENO VISOKO STROKOVNO IZOBRAZBO

Obveščamo vas, da je vpis v imenik pooblaščenih inženirjev za posameznike, ki imajo pridobljeno visoko strokovno izobrazbo (dipl.inž.) po študijskih programih pred uveljavitvijo bolonjskega študija mogoč le do 17.11.2022. Namreč Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) je med drugim določil, da pogoj ustrezne izobrazbe iz 8. člena ZAID izpolnjuje tudi posameznik, ki ima najmanj visoko strokovno izobrazbo po študijskih programih pred uveljavitvijo bolonjskega študija, še pet let po uveljavitvi ZAID, to je do 17.11.2022. To pomeni, da se posamezniki z visoko strokovno izobrazbo pridobljeno po študijskih programih pred uveljavitvijo bolonjskega študija, po 17.11.2022 ne bodo mogli več vpisati v imenik pooblaščenih inženirjev.

Pooblaščeni inženirji, ki so že vpisani v imenik pooblaščenih inženirjev, obdržijo enaka pooblastila, kot so jih imeli doslej. V primeru, da se pooblaščeni inženir z visoko strokovno izobrazbo pridobljeno po študijskih programih pred uveljavitvijo bolonjskega študija, izbriše iz imenika na lastno zahtevo, si bo moral pred vnovičnim vpisom v imenik pooblaščenih inženirjev pridobiti izobrazbo druge bolonjske stopnje v skladu z 8. členom ZAID.

Vpis v imenik pooblaščenih inženirjev je mogoč tudi s takojšnjim mirovanjem poklicnega naziva. To pomeni, da bo moral posameznik šele ob prekinitvi mirovanja predložiti dokazilo o načinu opravljanja poklicnih nalog in zavarovanju odgovornosti, visoka strokovna izobrazba pridobljena po študijskih programih pred uveljavitvijo bolonjskega študija pa se mu bo upoštevala kot ustrezna izobrazba iz 8. člena ZAID.

Vloga za vpis v imenik pooblaščenih inženirjev je objavljena na spletni strani https://www.izs.si/imenik/koristne-informacije/#index-si231

Nazaj