Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR

Dogodki

Vabilo na dogodke v okviru nove monografije "V OSPREDJE."

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Center arhitekture Slovenije vabita na dogodke v okviru izdaje monografije V OSPREDJE, Pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. 

Ogled razstave "V OSPREDJE.": 12. oktober - 18. novembra 2020
Predstavitev knjige "V OSPREDJE.": 16. oktober 2020 ob 18. uri
Itinerarji z vodstvom na kolesu: 20. oktober 2020 ob 17. uri

Knjiga "V OSPREDJE.":  Predstavljenih je štiridesetih ustvarjalk, od prvih predvojnih diplomantk do povojnih generacij, ki so s svojimi deli in dosežki na različnih področjih arhitekture, gradbeništva in oblikovanja orale ledino za mlajše rodove stanovskih kolegic. Posvečena je torej pionirkam, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa. Bile so neme spremljevalke v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, tako da je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji prenekatere senske arhitekturne mojstrovine, od Plečnikovih tržnic do Ravnikarjevega Trga republike.

Razstava "V OSPREDJE.": Pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, predstavlja izbor iz serije štirih manjših razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela izbranih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.

Več informacij na http://www.centerarhitekture.org/. Za vse dogodke zbirajo prijave na info@centerarhitekture.org

 

Nazaj