Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR

Za medije

Slovenski inženirski dan 2022: Prenova stavb in infrastrukture poganja gospodarsko rast

Skoraj 2.000 pooblaščenih inženirjev razpravljalo o dobrih praksah in razvojnih priložnostih

4. marec – Na svetovni inženirski dan se je na spletni konferenci zbralo skoraj 2.000 pooblaščenih inženirk in inženirjev. Strokovnjaki s področja gradbeništva, elektroinštalacij, strojništva, geodezije, rudarstva in geotehnologije, tehnoloških strok, požarne varnosti in prometnega inženirstva so izmenjali svoje izkušnje ter pričakovanja za razvoj rešitev na lastnih področjih delovanja. Predsednik Inženirske zbornice Slovenije mag. Črtomir Remec je poudaril pomen in vlogo pooblaščenih inženirjev za razvoj družbe: »Več napora in sredstev moramo vložiti v zagotavljanje varnosti in kakovosti naših življenj. Sodoben način življenja in trajnostni razvoj brez inženirjev nista več mogoča.« Spremljajte IZS na družbenih omrežjih LinkedIn, Facebook.

Predsednik IZS, mag. Črtomir Remec.

Namen letošnjega Slovenskega inženirskega dneva je izpostaviti dosežke inženirjev pri prenovi stavb in infrastrukture ter izboljšati zavedanje javnosti, kako pomembno je sodelovanje inženirjev pri tem. Glede na zaveze k obvladovanju podnebnih sprememb in varovanja okolja na splošno je vzpodbujanje prenov stavb in infrastrukture neobhodno potrebno. Ogljični odtis in vpliv na okolje sta namreč pri prenovah praviloma manjša kot pri novogradnjah. Predpogoj za to je, da so te izvedene premišljeno in celostno, z vključitvijo različnih inženirskih znanj in rešitev.

Letošnji Slovenski inženirski dan je potekal v digitalni obliki, a je bil kljub temu toplo sprejet med pooblaščenimi in nadzornimi inženirji, člani Inženirske zbornice Slovenije. Programski okvir je tudi letos obogatil govorec iz tujine. Dr. Paolo Negro iz Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije je predstavil projekt Evropske komisije z naslovom Novi evropski Bauhaus, ki naj bi omogočil uresničitev Zelenega dogovora v našem življenjskem okolju, za zaključek pa še aktivnosti Skupnega raziskovalnega središča v zvezi s proučevanjem možnosti integracije potresnih utrditev in energetskih sanacij. Med govorci na plenarnem delu sta bili tudi Marta Skubic z Ministrstva za okolje in prostor, ki je predstavila še svežo Resolucijo o potresni odpornosti stavb, medtem ko je predstavnica Eko sklada Maja Čadež predstavila njihove spodbude za celostno prenovo stavb. Svoje znanje ter izkušnje so s pooblaščenimi in nadzornimi inženirji delili tudi predstavniki znanosti in gospodarstva. Udeleženci konference so si bili enotni o pomenu in vrednosti strokovnih srečanj ter izmenjave mnenj ter izkušenj.

      

Na spletni konferenci je nastopilo 30 priznanih predavateljev, ki so povezali skoraj 2.000 sledilcev konference.

Več informacij o Slovenskem inženirskem dnevu 2022 je na voljo na spletni strani www.izs.si

Nazaj