Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIRZa medije

Pooblaščeni inženirji v pričakovanju svetovnega dneva inženirjev za trajnostni razvoj in slovenskega inženirskega dne 2023

Inženirje bosta nagovorila ministra Uroš Brežan in Marjan Šarec

Sporočilo za javnost

2. marec – Inženirska zbornica Slovenije (IZS) 9. marca napoveduje slovenski inženirski dan. Največje srečanje pooblaščenih inženirjev v Sloveniji sledi svetovnemu dnevu inženirjev, ki poteka 4. marca pod okriljem mednarodne organizacije UNESCO. Mednarodno uveljavljeni predavatelji bodo tokrat predstavili novosti in dobre prakse na področju požarne varnosti stavb in infrastrukture. Požarna varnost je strateško pomembna za varnost in zaščito ljudi, okolja in premoženja ter tehnološki razvoj države, zato bosta inženirje nagovorila tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in minister za obrambo Marjan Šarec. Predsednik IZS mag. Črtomir Remec je pred začetkom konference poudaril vlogo pooblaščenih inženirjev v družbi in njihov prispevek k sodobnemu načinu življenja ter zaključil: »Tako kot pri vsem drugem je tudi na področju požarne varnosti veliko bolje preprečevati kot odpravljati posledice.« Spremljajte IZS na družbenih omrežjih LinkedIn, Facebook in spletni strani www.izs.si za več informacij o programu ter govorcih na letošnji konferenci.

Mednarodno uveljavljeni govori na plenarnem delu, pričakovana živahna razprava na sekcijskih delih konference

Namen letošnjega Slovenskega inženirskega dne je izpostaviti zavedanje, pomen in vlogo požarne varnosti stavb in infrastrukture ter vlogo pooblaščenih inženirjev pri zagotavljanju visokih standardov požarne varnosti. Pooblaščene inženirje bodo nagovorili mednarodno uveljavljeni strokovnjaki: mag. Aleš Drnovšek, dr. Aleš Jug, dr. Tomaž Hozjan, prof. dr. Jakob Likar, mag. Andrej Zorec in dr. Ljiljana Šerić. Predavatelji bodo razpravljali o stanju požarne varnosti v Sloveniji, inženirskih metodah pri zagotavljanju požarne varnosti, požarni varnosti v betonskih, jeklenih in lesenih stavbah ter predorih. Pozabili ne bodo niti na hranilnike električne energije, sončne elektrarne in podatkovne centre, ki so z vidika požara še posebej občutljivi. Če pa do požara vendarle pride, so na mestu različne rešitve, ki jih je treba pravilno integrirati v objekt, požare v naravi pa je mogoče spremljati in nadzirati s sodobnimi metodami.

Požarna varnost je interdisciplinarna veda, ki povezuje številne stroke in zaposluje različne profile strokovnjakov in sodelavcev. Visoka udeležba pooblaščenih inženirjev ter visokih predstavnikov slovenske vlade potrjuje izjemno vrednost požarne varnosti stavb in infrastrukture v Sloveniji.

Nazaj