Priročniki Publikacije  


Beseda predsednika Inženirske zbornice Slovenije

SPOŠTOVANI ČLANI IN OSTALI BRALCI,

 

Letos poteka 20 let od ustanovitve Inženirske zbornice Slovenije, naslednice Ljubljanske inženirske zbornice, ki je delovala 25 let v obdobju med obema svetovnima vojnama. Kot zadnjemu skupnemu predsedniku sedaj ločenih poklicnih zbornic se mi zdi smiselno in potrebno posvetiti nekaj več pozornosti pregledu dela slovenskih inženirjev in njihove poklicne zbornice v zadnjih 100 letih. V ta namen smo razpisali javni fotografski natečaj Inženirji ustvarjamo življenjsko okolje, da bi pridobili strokovno neodvisen umetniški prikaz največjih inženirskih dosežkov na Slovenskem. Najboljše fotografije bodo razstavljena na Kongresnem trgu, ki predstavlja simbol miru in svobode nase države. Z razstavo v atriju Mestne hiše pa želimo prikazati, skozi primerjavo dveh na nek način podobnih zgodovinskih obdobij, delovanje obeh zbornic od 1919 do danes.

 

Ob vseh pripravah na aktivno obeležitev našega jubileja se mi stalno postavlja vprašanje, ali sem/smo naredil/i dovolj za inženirsko zbornico. Dobro se še spominjam zanesenosti na začetku delovanja zbornice, sobivanja z arhitekti v najetih poslovnih prostorih, mentorskega partnerstva z Bavarsko inženirsko zbornico, prvega dneva inženirjev v Smeltu, ko nas je presenetila snežna ujma in tako dalje do današnjih dni, ko se ponovno soočamo z borbo za bolj kakovostno in učinkovito prostorsko, gradbeno in poklicno zakonodajo. Veseli me, da nas tako resorno ministrstvo kot ostala javnost prepoznava kot verodostojnega in zahtevnega zagovornika strokovnega in javnega interesa.

 

V zadnjem obdobju smo vpeljali kar nekaj novosti v delovanju zbornice z namenom, da bi se čim bolj približali potrebam in pričakovanjem članov. Izboljšali smo obveščanje in komunikacijo preko tega glasila, e-sporočil in spletne strani, vsakemu članu pa je omogočen kontakt s funkcionarji v času govorilnih ur in e-poste. Zadnja dneva inženirjev smo izvedli v Idriji in na Ptuju, kjer smo bili deležni obilice tehnične in kulturne dediščine, hkrati pa videli najsodobnejšo proizvodnjo v Kolektorju in Talumu. Poleg tradicionalnih nagrad za inženirske dosežke smo vpeljali se nagrado Jožefa Mraka za inovativnost na področju graditve objektov. Nenazadnje smo bili tudi pobudniki in prvo leto vodilni partner Zbora za oživitev in razvoj gradbeništva, ki je združil zbornice, društva, fakultete in javne zavode z dogovorjenimi skupnimi cilji in potrjenim programom dela.

 

Kakorkoli pa še vedno pogrešamo večjo vključenost posameznih članov zbornice, zato smo se odločili še za delovne obiske v regijah, kjer vam bomo na kratko spregovorili predstavniki zbornice ter lokalnih projektivnih in izvajalskih podjetij, potem pa prisluhnili vašim idejam in predlogom. Za prvi klepet ob jutranji kavi je bila izbrana gospodarsko in tudi gradbeno aktivna Dolenjska, v nadaljevanju pa bodo sledile Štajerska, Primorska in ostale regije.

 

Z veseljem pričakujemo vašo cenjeno udeležbo in odkrit pogovor o najbolj aktualnih problemih in možnih rešitvah.

 

mag. Črtomir Remec,

predsednik Inženirske zbornice Slovenije