Novica  

06.04.17

V novi številki revije Outsider objavljen tudi komentar predsednika IZS, mag. Remca

 

5.4.2017 je izšla 9. številka revije Outsider, katere naslovna tema je Odprta družba. Med drugimi članki, so objavljeni tudi komentarji na izjavo švicarskega arhitekta Petra Zumthorja, ki je v intervjuju na arhitekturnem festivalu Mexopolis izjavil: »Arhitekti nimamo velikega vpliva. Toda če svoje delo opravljamo dobro, pomaga.«

 

Med drugimi je tudi predsednik IZS, mag. Črtomir Remec, podal komentar na vlogo arhitekture v družbi in moč arhitekture za spreminjanje družbe. Povedal je: "Graditeljstvo že tisočletja pomeni temelj vseh družbenih sistemov. Prispevek rokodelstva, tehnike in umetnosti seje pri tem spreminjal, Vitruvijev rek (utilitas, firmitas, venustas) pa je ostal do zdaj še vedno aktualen. V različnih obdobjih je bil večji poudarek na estetiki, pa spet na funkciji, za vojaške potrebe je bila bolj pomembna trdnost. Danes veliko govorimo o trajnostni gradnji, ki naj bi reševala problem hitrega segrevanja našega planeta. Vsekakor je odnos med grajenim okoljem in družbo vedno prisoten, od nas samih pa je odvisno, v kolikšni meri in komu bo služil. Graditev je sicer še vedno ena najbolj tradicionalnih dejavnosti, vendar nove vsebinske, tehnično-tehnološke in oblikovne rešitve zahtevajo projektno sodelovanje vseh strok, od urbanizma, arhitekture, krajinarstva, gradbeništva, geodezije, strojništva in elektrotehnike do rudarstva in ostalih tehnologij, če seveda želimo živeti v bolj kakovostnem in zdravem grajenem okolju."

 

Izjavo arhitekta so komentirali še Mika Cimolini (ZAPS), Andrej Hrausky (DESSA), Jurij Kobe (DAL), Matevž Čelik (MAO), Matevž Granda (OUTSIDER).