Novica  

11.04.18

Sporočilo za javnost SZPV: opozorila in zahteve s strani stroke za spremembo požarne zakonodaje

 

 

Objavljamo sporočilo za javnost Slovenskega združenja za požarno varstvo (SZPV) v povezavi z izjavami uradnikov v oddaji "Kje pa vas čevelj žuli, z naslovom Požarno varnost uravnava trg 2, ki je bila na programu Radia Slovenija 28. marca 2018".

 

Ni treba biti strokovnjak za požarno varstvo, da ugotoviš, da je bila požarna varnost v Kemisu pred požarom 15. maja 2017 pomanjkljiva. Trditve direktorja podjetja Emila Nanuta v oddaji "Kje pa vas čevelj žuli", da so bili ukrepi nadstandardni, so zavajajoče in neresnične. Javnosti znana dejstva so namreč naslednja:

  • prišlo je do požara, ki se je razširil izven požarnega sektorja,
  • porušena je bila konstrukcija stavbe,
  • ogroženi so bili gasilci, ki so gasili požar; tako zaradi umazanije, kot zaradi po zraku letečih posod z nevarnimi odpadki,
  • neposredno so bili zaradi požara ogroženi prebivalci v okolici stavbe in okoliška narava; predvsem zaradi onesnaženega zraka in premajhnih lovilnih bazenov za požarno vodo, ki je zato odtekla v okolje,
  • negativne posledice za zdravje ljudi, živali in okolje še niso povsem znane.

 

Celotno sporočilo je objavljeno na spletni strani SZPV na povezavi  http://www.szpv.si/sporocilo-za-javnost-opozorila-in-zahteve-s-strani-stroke-za-spremembo-pozarne-zakonodaje/.