Novica  

07.11.18

Razumevanje podnebnih sprememb skozi potrebno energijo za delovanje stavb

 

 

V začetku oktobra je povsod odmevala vest, da so delegati 195 držav, ki sodelujejo v Medvladnem forumu o podnebnih spremembah (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), v Južni Koreji potrdili in objavili posebno poročilo o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven. Zapisali so tudi, da imamo časa za ukrepanje, da »ustavimo katastrofo« v katero svet drvi, samo še 12 let, sicer se lahko naš planet segreje celo za 3 stopinje.

 

Grajeno okolje, prepoznano kot povzročitelj okoli 40% izpustov toplogrednih plinov, je osrednjega pomena za učinkovito globalno strategijo za ublažitev in prilagajanje podnebnim spremembam. Med projektanti je komponenta ublažitve jasno začrtana in dobro uveljavljena, druga enako pomembna komponenta, prilagoditev, ki opisuje odpornost stavbe kot odziv na tveganja, povezana s podnebnimi spremembami, običajno ni vključena v postopek projektiranja.

 

 

Celoten članek, ki ga je pripravil predsednik Matične sekcije strojnih inženirjev, Mitja Lenassi, univ. dipl. inž. str., je objavljen  tukaj (841 KB).