Novica  

14.12.17

Predpisi v slovenščini s področja zemljiškega katastra in zemljiške knjige, izdani med letoma 1871 in 1883

 

 

V počastitev 200-letnice franciscejskega katastra je prejemnik nagrade IZS za življenjsko delo dr. Jože Triglav - Joc izdelal izbor predpisov v slovenščini s področja zemljiškega katastra in zemljiške knjige, izdanih med letoma 1871 in 1883. Predpisom v izvirni slovenski tekstovni obliki, kot so bili objavljeni v Državnem zakoniku, je za lažjo berljivost in uporabo v sodobnem času dodal posodobljeno oblikovane tekstovne slovenske prepise izvirnikov. Med izvirnike je za dodatno informacijo vključil tudi teksta izvirne objave v nemški gotici iz leta 1883 za temeljni Zakon o vzdrževanju katastra in Uredbo o izvajanju tega zakona. Besedila predpisov so zapisana v uradni slovenščini iz tistega časa, tako kot so bili predpisi objavljeni v Državnem zakoniku. Ob tem je Triglav povedal: »Kakšni stavki se na prvi pogled zdijo, kot da bi jih skupaj zložil kot kakšno »ilirsko-slovensko jed«, ampak se da vse razumeti.«

 

Novici je dodana povezava na članek v geodetskem vestniku, iz katere je razvidno več informacij in virov o zgodovinskih geodetskih predpisih:  http://www.geodetski-vestnik.com/images/57/4/gv57-4_mnenja1.pdf

 

Ob tem je Triglav vljudno povabil vse slovenske geodete, da prispevajo v objavo svoja tovrstna gradiva, s čimer bomo skupaj lažje širili svoja strokovna obzorja prav do temeljev naše stroke.

 

 

 Izbor predpisov s področja zemljiškega katastra in zemljiške knjige iz obdobja med letoma 1871 – 1883 - izvirniki (12.4 MB)

 

 Izbor predpisov s področja zemljiškega katastra in zemljiške knjige iz obdobja med letoma 1871 – 1883 - prepisi izvirnikov (3.3 MB)