Novica  

02.08.17

Odbor regijske pisarne Maribor vabi na posvet Podnebne spremembe v povezavi s kakovostjo življenja v urbanih območjih

 

 

V ponedeljek, 25. 9. 2017 ob 9. uri vas vabimo v prostore Štajerske gospodarske zbornice, Ulica talcev 24, 2000 Maribor (dvorana v kletni etaži), kjer Odbor regijske pisarne Maribor organizira, letošnji že drugi, posvet z zgornjim naslovom.

 

Na njem bodo razpravljavci dr. Uroš Kranjc, mag. Niko Stare, Rajko Sterguljc in dr. Igor Žiberna govorili o tem, kako močno podnebne spremembe vplivajo na kakovost življenja v urbaniziranih območjih. Ugotavljali bodo, kako se ekstremni vremenski pojavi, kot so poplave, suše, neurja, pojavi ekstremno visokih in nizkih temperatur, pojavljajo vse močneje in bolj pogosto, kar slabša pogoje življenja in veča onesnaženje zraka, vode in tal. Zato moramo podnebne spremembe močno vključiti v urbanistično načrtovanje.

 

Zeleno-modra infrastruktura predstavlja strategijo načrtovanja urbanih okolij, ki pri zagotavljanju učinkovitega upravljanja z vodo v mestih vključuje naravo – gre za prepletanje in povezovanje upravljanja z vodami in načrtovanja zelenih površin. V urbanih območjih po vsem svetu narašča delež neprepustnih površin, posledica tega je, da padavine ne morejo pronicati v tla in zato odtekajo po površini. Ta površinski odtok je glavni razlog za poplave, slabo kakovost vode in splošno slabšanje stanja voda v mestih. V nasprotju z neprepustnimi površinami pa je zelena infrastruktura sposobna prestrezati, zadrževati in filtrirati padavine.

 

Zeleno infrastrukturo v mestih predstavljajo urbani gozdovi, parki, posamezna ulična drevesa in druge zelene površine. Drevesne krošnje prestrezajo padavine in uravnavajo količino padavin, ki dosežejo tla, s črpanjem vode preko korenin pa drevesa porabljajo vodo iz tal in izboljšujejo mikroklimo.

 

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prijavite se lahko preko e-pošte na polona.okretic@izs.si oz. sporočite na 01/547 33 17.

 

 

Vljudno vabljeni!