Novica  

25.09.17

Neto-nič energijske stavbe

 

Podobno kot je Evropska komisija opredelila pojem skoraj-nič energijska stavba (sNES) je ameriški Department of Energy (DOE) opredelil pojem ZEB – Zero Energy Building oziroma stavba ZNE – Zero Net Energy). Inženirsko združenje ASHRAE je nato izvedlo raziskovalni projekt tehnične izvedljivosti ZNE stavb upoštevajoč različne kategorije stavb in podnebna območja, katerega rezultati so povzeto in izpostavljeno za podnebni območji Slovenije predstavljeni v sestavku. Pri tem projektu je bil edini uporabljen kriterij tehnična izvedljivost, ne tudi stroški. In kot je dejal Jason Glazer, glavni inženir za GARD Analytics, ki je nadziral raziskovalni projekt ASHRAE, vrednost vzpostavitve takih izjemno-nizkih ciljev rabe energije stavb je dvojna:


• Projektantom kažejo možnosti dosegljivega ob izhodišču, da začetni strošek ne predstavlja dejavnik odločanja, kar bo izzvalo ustvarjalnost teh strokovnjakov v namen doseganja podobnih rezultatov pri resničnih projektih in z dejanskimi omejitvami začetnih stroškov.

• Pripomogli bodo k nastajanju priročnikov, standardov in pravilnikov z zagotavljanjem končnega cilja.

 

Uporabnost rezultatov je nesporna tudi za namen dosegljivosti gradnje sNES pri nas in kjerkoli drugje, saj je že precej časa jasno, da so tehnične zahteve za poslovne stavbe pravzaprav po celem svetu zelo podobne, če ne celo enake, saj jih narekujejo uporabniki, ki delujejo globalno. Razlika pa še vedno ostaja za (manjše) stanovanjske stavbe, prvenstveno zaradi različnih kultur in običajev ljudi.

 

Celotna novica, ki jo je pripravil predsednik Matične sekcije strojnih inženirjev, Mitja Lenassi, univ.dipl.inž.str. je objavljena  tukaj (1.2 MB).

 

Še več pa boste lahko slišali na izobraževanju IZS "Skoraj ničenergijske stavbe - sNE", ki bo potekalo v četrtek, 28.9.2017 ob 15. uri. Prijavo na izobraževanje lahko oddate  tukaj.

 

Vabljeni k branju in na izobraževanje.