Novica  

03.04.19

Kaj prinaša novega posodobljen SIST EN 378

 

 

Kaj prinaša novega posodobljen SIST EN 378: Hladilni sistemi in toplotne črpalke - Varnostnotehnične in okoljevarstvene zahteve

 

 

O pojavu novih hladivih vrste HFC, pa tudi in predvsem vrste HFO, ste bili obveščeni v prvi polovici lanskega leta skozi novico ( http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/mss/F-Gas.pdf (413 KB)). Razumljivo je, da pojav teh narekuje tudi posodobitev pravil stroke, ki se nanašajo na varnostne zahteve pri njihovi uporabi. Najbolj pogosto uporabljani pravili stroke v svetu je standard ASHRAE Std. 15 in v Evropi SIST EN 378, ki sta bila oba posodobljena v začetku leta 2016. Ponovna posodobitev prvega naj bi se zgodila v kratkem. Do izida tega nekaj o spremembah, ki jih je za področje načrtovanja hladilnih sistemov prinesel SIST EN 378.

 

 

Za začetek, standard je sedaj usklajen z mednarodnim varnostnim standardom ISO 5149 in vključuje uvedbo dodatnega razreda vnetljivosti 2L, nadalje podaja metodo izračuna količine polnjenja, ki temelji na razvrstitvi hladiv v razrede, podaja tudi še dve drugi metodi tega izračuna. Večina izpostavljenega je podrobno opisana v prvem delu standarda. V drugem delu so spremenjeni diagrami poteka določanja zahtev za uporabo zaščitnih naprav. Tretji del vključuje spremembe glede zahtev za same hladilne strojnice, v četrtem delu so spremembe manj pomembne. Dodanih je več neobveznih prilog, ki se nanašajo na pojav razpok zaradi napetostne korozije, hlinjenje puščanja, spravljanje v obratovanje in vire vžiga (2. del) ter posebne določbe za ravnanje s hlapi amonijaka med vzdrževanjem ali razgradnjo sistema (4. del, znotraj obstoječe Priloge C).

 

 

Celoten članek, ki ga je pripravil predsednik Matične sekcije strojnih inženirjev, Mitja Lenassi, univ. dipl. inž. str., je objavljen  tukaj (529 KB).