Novica  

15.04.19

Ime tedna je Marjan Pipenbaher, glavni projektant mostu na polotok Pelješac

 

 

Ime tedna na valu 202 je Marjan Pipenbaher, glavni projektant enega od petih konstrukcijsko najzahtevnejših mostov v Evropi. Je prejemnik nagrade Jožefa Mraka za inovativnost na področju graditve objektov in sicer za inovativne projektantske rešitve mostu na polotok Pelješac (v gradnji), ki mu je bila podeljena ob zaključku Svetovnega gradbenega foruma - WCF 2019.

 

Marjan Pipenbaher je eden od najbolj priznanih evropskih projektantov mostov. Je glavni projektant mostu na polotok Pelješac, kar je, kot pravi, velika odgovornost. Most naj bi se predvidoma zgradil do konca leta 2021, večji motni pri gradnji predstavljata jadranska jugo in burja, največji problem pa je potres.

 

V izjavi za val 202 je povedal: “Gradnja mostov ni samo graditev, ampak tudi kulturno dejanje. Izredno pomembno je, kako ti mostovi, te ogromne skulpture sedejo v prostor, živijo v tem so bitju. Pelješac kljub veličini in ogromnosti –  70 000 kubikov betona, 65 000 ton jeklene konstrukcije –  vseeno ostaja na neki način filigranski s temi šestimi piloni in tisto kar je važno je, da ne bo popolnoma dominiral temu prostoru.”

 

 

Celotno izjavo Marjana Pipenbaherja lahko poslušate na povezavi  https://val202.rtvslo.si/2019/04/predstavitev-kandidatov-12/.