Novica  

26.11.18

16.11.2018 je bila v Parizu slavnostno potrjena redefinicija sistema merskih enot SI

 

 

V petek 16. novembra 2018 ob 11. uri, se je v Parizu potrjevala Redefenicija mednarodnega sistema merskih enot SI. Svečanosti se je udeležilo približno 1200 visokih gostov iz celega sveta. Direktni prenos potrditve, kjer je 60 predstavnikov držav članic Metrske konvencije, med njimi tudi Slovenija, posamično podalo svoj glas ste lahko spremljali tudi na YouTube povezavi:  https://www.bipm.org/en/the-si/. Po podatkih iz Pariza si je celotni dogodek ogledalo preko 400 milijonov ljudi po celem svetu.

 

Slovenijo je v Parizu zastopal direktor Urada RS za meroslovje, dr. Samo Kopač, ki je v celoti potrdil predlagano spremembo. Tudi to glasovanje Slovenije ste lahko spremljali na zgornji povezavi.

 

In kaj se je dejansko zgodilo?
Mednarodni merski sistem enot SI je doživel redefinicijo štirih enot: kilograma, ampera, kelvina in mola. Enotne definicije enot, zagotavljajo, da so vsakodnevni koncepti merjenja dosledno primerljivi po celem svetu. Tako kot so za hišo pomembni trdni temelji, so za napredek tehnologije in znanosti potrebne zanesljive definicije SI enot.

 

Povprečen državljan se niti ne zaveda, da potrebujemo ogromno število natančnih meritev, ki omogočajo sodobno vsakdanje življenje. Na primer, vsaka komponenta čipa za pametni telefon, pomnilnik, merilnik pospeška, mikrofon ali optika kamere je odvisna od infrastrukture natančno izmerjenih materialov, orodij in postopkov, ki temeljijo na preskušenih znanstvenih načelih, ki skupaj, zagotavljajo, da lahko zanesljivo opravljamo klice, pošiljamo sporočila, dostopamo do interneta in uporabljamo navigacijo.

 

Z namenom, da bi navdihnili podobne inovacije, ki temeljijo na meritvah, so svetovni znanstveniki v zadnjih 20 letih izvedli gromozansko delo, ki omogoča, da se bodo preko naravnih konstant opredelile še preostale štiri enote, ki se uporabljajo za merjenje mase, električnega toka, temperature in množine snovi. Te konstante so osnova uveljavljenih sodobnih znanstvenih principov in načel ter so hrbtenica našega vse bolj razširjenega poznavanja naravnih zakonov.

 

Prvič so sedaj vse osnovne enote opredeljene z naravnimi konstantami in ne s fizičnimi predmeti. Sprememba pomeni konec uporabe fizičnih artefaktov, kot je valj iz platine in iridija, imenovan Mednarodni prototip kilograma ali prakilogram, ki je edini predmet na svetu z maso natančno en kilogram.

 

To je ena od največjih sprememb Mednarodnega sistema enot (SI) od njegovega sprejetja leta 1875 in bo omogočala natančna merjenja kjerkoli v vesolju.

 

Urad RS za meroslovje bo ta pomemben zgodovinski korak na področju merskih enot in merjenj še dodatno obeležil v ponedeljek, 10. decembra 2018, ko bo z novinarsko konferenco svečano odprl razstavo 22 plakatov na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Namen te zares zanimive, tako slikovno kot tudi vsebinsko, razstave bo čim širšo javnost spomniti na pomen merjenj v našem vsakdanjem življenju in kako merjenja ter merske enote hote ali nehote oblikujejo kakovost našega življenja, delovanja ter razvoja. Že sedaj lepo vabljeni na ogled razstave, ki bo vsem na ogled od 10. 12. 2018 do 15. 1. 2019, na Krakovskem nasipu ob reki Ljubljanici.

 

Predstavitveni film o Redefiniciji mednarodnega sistema SI enot:
 http://www.kaltura.com/tiny/z0vit

 

 

 

Povzeto po novici objavljeni na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Urada RS za meroslovje.