Novica  

30.10.18

12.11.2018 GURS vabi na izobraževanje "Transformacija v novi koordinatni sistem – prostorski podatki z novimi koordinatami?"

 

 

Geodetska uprava Republike Slovenije v okviru projekta Transformacija v novi koordinatni sistem organizira izobraževanje z naslovom: Transformacija v novi koordinatni sistem – prostorski podatki z novimi koordinatami?

 

Izobraževanje bo potekalo 12. novembra 2018, od 13. do 15. ure v prostorih Inženirske zbornice Slovenije, Jarška cesta 10b, 1000 Ljubljana.

 

Zakon o državnem geodetskem referenčnem sistemu, ki je bil sprejet leta 2014 (ZDGRS, 2014), je določil nov državni geodetski referenčni sistem ter naloge in pristojnosti za njegovo vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje. Hkrati pa je zakon opredelil tudi transformacijo podatkov iz vseh uradnih evidenc v novi koordinatni sistem D96/TM.

 

Geodetska uprava Republike Slovenije je že opravila posamezne korake za začetek uporabe novega koordinatnega sistema, in sicer:

• določila je lastnosti (parametre) novega koordinatnega sistema,

• določila je koordinate izbranim temeljnim geodetskim točkam v novem koordinatnem sistemu (geodetski datum),

• vzpostavila je model transformacije med starim in novim koordinatnim sistemom,

• preverila je model transformacije za zbirko zemljiškega katastra na več kot 80 testnih območjih po vsej državi in

• pričela s transformacijo prostorskih podatkov, katerih skrbnik je.

 

 

Do konca leta bo Geodetska uprava transformirala v novi koordinatni sistem tudi podatke zemljiškega katastra in katastra stavb.

 

V nov koordinatni sistem bo potrebno transformirati tudi vse ostale prostorske podatke.

 

V teku je torej »poslavljanje« od starega koordinatnega sistema D48/GK, zato je potrebno spoznati novega. In kaj to pomeni za prostorske podatke in vse nas, ki se dnevno srečujemo z njimi?

 

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki uporabljajo prostorske podatke.

 

Udeležba na konferenci je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava. 

 

Več o dogodku, si lahko preberete na spletnih straneh Slovenskega geoportala, preko katerega se lahko tudi prijavite na izobraževanje. Link:  http://www.geoportal.gov.si/slo/novice/304/izobrazevanje-o-transformaciji-v-nov-koordinatni-sistem

 

 

 

Vabljeni!